13:45 / 29.04.2020.

Autor: V.K./Hina

HSLS: Želimo spriječiti da potpore za obnovu u Zagrebu dobiju špekulanti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska socijalno-liberalna stranka najavila je da će uložiti amandman na prijedlog Zakona o obnovi Zagreba kako bi se spriječila dodjela pomoći za obnovu "špekulantima".
Hrvatska socijalno-liberalna stranka najavila je da će uložiti amandman na prijedlog Zakona o obnovi Zagreba kako bi se spriječila dodjela pomoći za obnovu "špekulantima" koji su nakon potresa kupili oštećene nekretnine u centru.

- Svakakve informacije dolaze do nas vezano za špekulante koji od sirotih ljudi kupuju nekretnine koje su oštećene u potresu. Ne želimo da se u ovoj krizi pojave oni koji će zarađivati na tragediji ljudi, kazao je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora.

Klub zastupnika HSLS-a sljedećeg će tjedna, kad se očekuje održavanje rasprave o Zakonu o obnovi, predložiti da u zakon uđe odredba da oni koji su kupili nekretnine nakon 22. ožujka, nemaju pravo na pomoć države i Grada Zagreba u obnovi takvih nekretnina.

Hrebak smatra da nitko osim "špekulanata" i onih koji žele zaraditi, nije niti mogao u razdoblju od 22. ožujka kupovati nekretnine u centru Zagreba.

Upitan je li upoznat s konkretnim pokušajima kupovine stanova u centru, Hrebak je ustvrdio da nije, ali da je pojava takvih profitera očekivana, s obzirom na iskustva u zadnjih 30-godina.

Saborski zastupnik HSLS-a Darinko Kosor rekao je, kako bi se u prvih pet do sedam godina, u obnovu Zagreba, prema procjeni, moglo uložiti barem 20 milijardi kuna.

Ustvrdio je da se radi o velikom novcu, kojeg treba uložiti tako da ne budu prilika za špekulante, one koje će kupovati oštećene nekretnine i one koji će se javljati na ubrzane natječaje pa će dobivati velike poslove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!