17:44 / 28.10.2018.

Autor: D.M./HRT

HSS počinje pregovore s Amsterdamskom koalicijom

-

-

Foto: - / -

U novoj koaliciji vjeruju da bi mogli biti najpozitivnije iznenađenje izbora s dva mandata. S SDP-om ne isključuju kasniju suradnju, ali o tome je, kažu, prerano govoriti.
Amsterdamska koalicija koju čine GLAS, IDS i PGS - na dobrom je putu da dobije i četvrtog člana, HSS. Razgovori se vode već nekoliko mjeseci i uskoro će biti formalizirani. HSS će tako postati najjača stranka te koalicije jer ima najviše saborskih zastupnika, ali svoj ulazak neće uvjetovati visokim mjestom na listi za europske izbore.

Predsjedništvo HSS-a jednoglasno je odlučilo - da s GLAS-om i IDS-om idućeg tjedna počinje pregovore o zajedničkom nastupu na izborima za Europski parlament. Imenovan je pregovarački tim u kojemu su predsjednik, potpredsjednik i glavni tajnik stranke Krešo Beljak, Davor Vlaović i Ilija Ćorić.

Vjeruju da će se koaliciji pridružiti i druge stranke sličnog programa te da će tako ujedinjeni biti, kako kažu, "najpozitivnije iznenađenje tih izbora". Beljaku, za razliku od stranke Pametno - ne smeta uloga Ivana Jakovčića u Uljaniku i povezanost s Dankom Končarom. Beljak će vjerojatno biti na listi, ali samo kako bi, kaže, pomogao u prikupljanju glasova.A GLAS, IDS i PGS već potkraj idućeg mjeseca počinju pretkampanju za izbore za Europski parlament koji će se održati iduće godine. Na konferenciji za novinare u Opatiji istaknuto je kako se na tim izborima odlučuje u kojem će smjeru ići Europska unija, a s njom i Hrvatska."Zadaća naše 3 straneke je da se govori o europskim vrijednostima, da našim građanima približimo europske vrijednosti i da se svi zajedno za njih borimo. Jednako tako želimo da u Europu ide najbolja moguća momčad, najbolji mogući ljudi koji će se zalagati za vrijednosti liberalne demokracije, koji će se zalagati za budućnost Europe i budućnost Hrvatske u okviru te Europe", poručila je tom prilikom Anka Mrak Taritaš.

U novoj koaliciji vjeruju da bi mogli biti najpozitivnije iznenađenje izbora s dva mandata. S SDP-om ne isključuju suradnju u nekim daljnjim izborima, ali o tome je, kažu, prerano govoriti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!