HSS protiv ulaska Švedske i Finske u NATO

13:13 / 19.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Hrvatska seljačka stranka podupire stajalište predsjednika Republike Zorana Milanovića te ne podržava ulazak Švedske i Finske u NATO savez prije rješavanja izbornog zakonodavstva u BiH, priopćili su u četvrtak iz HSS-a. 

Predsjednik stranke Krešo Beljak priopćio je da je Predsjedništvo HSS-a, vezano uz iskazanu želju Švedske i Finske za priključenjem NATO-u, poduprlo stajalište predsjednika Zorana Milanovića koje je, naveo je, sukladno i stajalištu njihove sestrinske stranke u Bosni i Hercegovini.

- Dakle, HSS ne podržava ulazak Švedske i Finske u NATO-savez prije rješavanja izbornog zakonodavstva i političke situacije Hrvata u susjednoj Bosni i Hercegovini, poručio je Beljak.

Hrvatski predsjednik Milanović i u srijedu je izjavio da Hrvatska ne smije odustati od uvjetovanja članstva Finske i Švedske u NATO-u dok se ne riješi problem Hrvata u BiH.

-To nije čin protiv Finske i Švedske, nego za Hrvatsku", kazao je Milanović na konferenciji za novinare na Pantovčaku.

Izrazio je uvjerenje da se problem izbornog zakona u BiH i jednakopravnost Hrvata može riješiti uvjetovanjem finskog i švedskog članstva, najavivši da će hrvatskom veleposlaniku pri NATO-u Mariju Nobilu dati instrukciju da bude protiv članstva.

HSS za pravo žena na pobačaj

Iz HSS-a su poručili i kako u potpunosti podržavaju pravo žena na izbor te su protiv bilo kakvih inicijativa koje bi išleprema zakonskim zabranama pobačaja.

Zalažu se da se postojeći zakon koji regulira pravo na pobačaj uredi sukladno naputku Ustavnog suda, ali ne na način da se postojeća prava žena reduciraju.

Beljak je u priopćenju zaključio kako se u HSS-u zauzimaju i za obaveznu spolnu, odnosno seksualnu edukaciju u sklopu hrvatskog obrazovnog sustava kako mlade žene "ne bi pogrešno usvojile notornu neistinu da je pobačaj jedan od načina kontracepcije".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!