11:15 / 04.02.2021.

Autor: Hina/HRT

HSU i HSS predlažu povećanje obiteljskih mirovina i obiteljski dodatak na mirovinu

Obiteljske mirovine - prijedlozi zakona

Obiteljske mirovine - prijedlozi zakona

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Klub zastupnika HSU-a i HSS-a uputio je u saborsku proceduru dva zakonska prijedloga kojima bi se obiteljske mirovine povećale za 10 posto te uveo dodatak na mirovinu u iznosu od 50 posto mirovine preminulog bračnog druga.

- Za primjenu dva zakona trebalo bi osigurati oko 1,2 milijarde kuna godišnje, to je zahtjevno i izazovno ali nije previše s obzirom na nepravdu koja je učinjena tim ljudima - rekao je zastupnik HSU-a Silvano Hrelja na konferenciji za novinare u Saboru.

Prvi je prijedlog zakona o obiteljskom dodatku na mirovinu koji predviđa da udovica ili udovac nakon smrti bračnog druga prima 50 posto mirovine preminulog kroz poseban dodatak, a drugi zakon o mirovinskom osiguranju prema kojem bi bračni drug nakon smrti partnera imao pravo na svoju mirovinu ili 80 posto mirovine preminulog, u odnosu na sadašnjih 70 posto.

- Obiteljske mirovine su najviše obezvrijeđene s obzirom na duljinu uplata doprinosa. Na njima parazitiraju oni koji su malo uplaćivali, a puno dobivaju, vrijeme je da se pređe s riječi na dijela i ta nepravda ispravi - istaknuo je Hrelja.

- Siromaštvo u Hrvatskoj raste, naročito kod starijih i bolesnih, kazao je Hrelja upozorivši da obiteljske mirovine iznose prosječno 2329 kuna, što je 500 kuna manje od prosječnih i 800 kuna manje o prosječnih starosnih mirovina.

Zastupnik HSS-a Željko Lenart rekao je da bi se prihvaćanjem zakonskih prijedloga omogućio dostojanstveniji život umirovljenika, te pravedno podijelilo ono što je uplaćeno u mirovinski fond.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!