HSU: Od političkih aktera očekujemo zaštitu životnog standarda umirovljenika

25.01.2022.

21:30

Autor: Hina/HRT

Umirovljenica

Umirovljenica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) na sjednici predsjedništva stranke u utorak je zaključila kako od premijera očekuje donošenje hitnih mjera kako bi se zaustavio pad životnog standarda umirovljenika, dok od vlasti u Zagrebu traže planove za zaštitu njihova standarda. 

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević priopćio je kako su na sjednici raspravljali o složenoj aktualnoj situaciji u Hrvatskoj i širem okruženju te da pri tome nisu mogli izbjeći pitanja vezana uz ulazak Hrvatske u eurozonu, snažan porast broja zaraženih koronavirusom te utjecaja inflacije na životni standard umirovljenika.

- Mišljenja smo kako se u društvu o povećanju životnih troškova i najavljenim poskupljenjima premalo vodi briga, a sporedne teme se nameću kao prioritetne, istaknuo je.

Gabričević je naveo kako se aktualna vlast u Zagrebu fokusirala na odvoz otpada u vrećicama bez obzira na to što umirovljenici uskoro neće moći u njih ništa staviti.

Smatra kako ništa bolja nije situacija ni u Hrvatskom saboru gdje se lome koplja oko opravdanosti covid potvrda, objavi ugovora za kupovinu zrakoplova Rafale ili opravdanosti sadašnjeg modela izbornog zakona s obzirom na popis stanovništva.

Zbog toga je HSU na današnjoj sjednici jednoglasno usvojila tri zaključka.

Od aktualne vlasti u Zagrebu traže rezolutan odgovor na to koji su planovi i načini kojima misle zaštiti standard umirovljenika u metropoli s obzirom na činjenicu da je dosadašnji socijalni program bio iznad razine u Hrvatskoj.

Od premijera, ministara i svih relevantnih političkih čimbenika očekuju donošenje hitnih mjera kojima bi se zaustavio pad životnog standarda umirovljenika i povećala granica siromaštva, osobito u pogledu povećanja cijena lijekova, smještaja u domovima za starije osobe, prijevoza i energenata.

Također, od svih saborskih zastupnika očekuju i na njih apeliraju da podignu svoj glas u zaštiti "najbrojnije glasačke skupine koja je na rubu egzistencije", koju samo hitne mjere mogu spasiti od neimaštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!