HSU pozdravlja sve oblike pomoći umirovljenicima

15.03.2023.

13:26

Autor: T.D./Vijesti/HRT

Veselko Gabričević

Veselko Gabričević

Foto: Robert Anic / Pixsell

Umirovljenici u Hrvatskoj jedva su preživljavali i prije rasta inflacije i vala poskupljenja pa su im Vladine mjere pomoći vrlo važne, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević.

HSU pozdravlja sve oblike pomoći od jednokratnog novčanog dodatka preko zamrzavanja cijena u trgovinama do subvencije za električnu energiju i plin. Ipak, kažu, to su vatrogasne mjere, a jedino pravo rješenje bilo bi povećanje mirovina. 

- Ne znači to da smo još uvijek u potpunosti zadovoljni i možemo biti mirni jer još uvijek imamo veliki broj umirovljenika u Republici Hrvatskoj čija je mirovina vrlo niska. Smatramo u HSU da se mirovine zaista moraju povećati minimalno za 10 posto. Sada je prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj oko 38 posto. Ona ako nije barem 50 posto prosječne plaće, onda ne možemo razgovarati o bilo kakvom životu dostojnom za umirovljenike. Vlada bi i dalje trebala raditi na tim mjerama te ima u programu da će povećati mirovine negdje do 50 posto. Kao stranka ćemo zahtijevati i boriti se da se ta mjera ispoštuje, ali na tome se ne smije stati jer i to neće biti dovoljno dok umirovljenici neće imati svoje mirovine 75 posto u odnosu na prosječnu plaću, rekao je Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!