11:18 / 30.01.2019.

Autor: D.M./Hina

HSU se priključio Amsterdamskoj koaliciji

Foto: Andrej Rašljanin/HRT

Foto: Andrej Rašljanin/HRT

Foto: - / HRT

Istaknuli su i da su u tijeku intenzivni pregovori da im se pridruže i neke druge stranke uključivši Laburiste, ali i Demokrate bivšeg SDP-ova ministra Miranda Mrsića.
Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i predsjednici HSS-a, GLAS-a, IDS-a i PGS-a koji tvore Amsterdamsku koaliciju u srijedu su potpisali aneks sporazuma o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima za Europski parlament te su najavili  kako će do 23. veljače predstaviti zajedničku listu kandidata.

Istaknuli su i da su u tijeku intenzivni pregovori da im se pridruže i neke druge stranke uključivši Laburiste, ali i Demokrate bivšeg SDP-ova ministra Miranda Mrsića.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je kako je potpisivanjem aneksa sporazuma Hrvatska stranka umirovljenika i formalno pristupila Amsterdamskoj koaliciji te kako će tom savezu dati novu dimenziju i kompetenciju. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak istaknuo kako je cilj Amsterdamske koalicije biti najjača politička opcija u Hrvatskoj.

- Iako ankete pokazuju da je to HDZ, najjača politička opcija su apstinenti oni koji ne idu na izbore. Uvjeren sam da možemo biti faktor privlačnosti za one koji ne idu na izbore i nemaju za koga glasati. Što se tiče europskih politika, samo je jedna europska politika zamišljena prije dvadeset godina ujedinjena Europa bez granica, Europa mira, napretka i tolerancije. HDZ predstavlja Orbanovu politiku, rekao je Beljak.

Izvijestio je kako se vode intenzivni razgovori s ravnateljem Klinike za dječje bolesti Zagreb Zoran Bahtijarevićem ocijenivši kako će on kao nezavisni najvjerojatnije ''braniti boje'' HSS-a na izborima za EU parlament.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš naglasila je kako su u Amsterdamskoj koaliciji izrazito svjesni jačanja desnog radikalizma i populizma u Europi te kako na predstojećim izborima žele biti najžešća ''europska pro opcija''.

- 'U SDP-u imaju svoje probleme kada ih riješe, neka se jave i sjest ćemo za stol. Mi idemo svojom politikom dalje'', rekla je Mrak Taritaš otkrivši i kako će na listi za predstojeće listi za EU izbore prvo biti netko iz IDS-a, pa zatim netko iz GLAS-a, HSS-a i HSU-a.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić naglasio je kako u Amsterdamskoj koaliciji žele drugačiju Hrvatsku, progresivnu, naprednu, otvorenu i prosperitetnu. Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić ocijenio je kako u sjeni ''HDZ-a, posrnulog SDP-a i sada rastućih antisistemskih stranaka'' u Hrvatskoj sada ''nažalost nema stranaka koje promoviraju zdravi razum'' te kako u tome Amsterdamska koalicija ima veliku šansu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!