HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka

26.09.2022.

10:04

Autor: V.K./HRT/Hina

Prikupljanje meteoroloških podataka na Biokovu

Prikupljanje meteoroloških podataka na Biokovu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatski Telekom je uz pomoć HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo te u suradnji s alpinistom Stipom Božićem, postavio na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka.

Postavljeni mjerni uređaji imaju autonomno napajanje, a svrha im je prikupljanje podataka o temperaturi i vlazi zraka koji se zatim u stvarnom vremenu prikazuju na mobilnoj aplikaciji. To omogućava budućim korisnicima praćenje i analiziranje podataka za različite potrebe, izvijestili su u ponedjeljak iz HGSS-a.

Tako, primjerice, HGSS može pristupiti preciznim meteorološkim podacima na pojedinoj lokaciji i planirati potrebne intervencije u skladu s tim podacima, dodaje se .

- Sklonište Paklina smješteno je na 852 metra nadmorske visine na grebenu iznad autohtone borove šume Pakline. U sklopu pilot projekta povećanja sigurnosti u planinskim, šumovitim i neurbanim područjima na skloništu su postavljeni moderni mjerni uređaji Hrvatskog Telekoma koji odašilju podatke u stvarnom vremenu što je izuzetno bitno za pravovremene reakcije nadležnih službi za sigurnost, rekao je alpinist Stipe Božić.

Navedena IoT tehnologija, zbog visoke razine prilagodljivosti, svoju primjenu može pronaći u gotovo svim tržišnim segmentima poput industrije, pametnih gradova, transporta, logistike ili poljoprivrede. Rješenja je moguće prilagoditi individualnim potrebama korisnika, kažu iz HT-a.

- Digitalna komunikacija uređaja, ljudi i sustava odvija se putem moderne NarrowBand IoT mreže i IoT platforme Hrvatskog Telekoma koja omogućava prilagodbu postojećih rješenja pojedinom korisničkom slučaju poput ovog. Kroz daljnji razvoj ovog pilot projekta, plan je nastaviti s postavljanjem IoT mjernih uređaja i na drugim odabranim lokacijama koje se nalaze blizu zaštićenih područja šuma, unutar požarno rizičnih područja kako bismo pridonijeli razvitku metoda koje će olakšati sigurnosnim službama prevenciju potencijalno opasnih situacija, izjavio je Nikola Brebrić, menadžer za razvoj ICT poslovnih rješenja HT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!