18:11 / 26.03.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

Pazite se virusa koji se širi sms porukama

Mobitel

Mobitel

Foto: Ilustracija / Pixabay

Hrvatski telekom (HT) upozorio je korisnike mobilnih uređaja na softverski virus zabilježen na području Europe koji se širi sms, WhatsApp i Viber porukama te može dovesti do neželjenog troška nakon preuzimanja.

Jedan od primjera je poruka kojom se korisnika obavještava da je dobio paket i upućuje ga se na web stranicu na kojoj treba preuzeti aplikaciju za praćenje pošiljke, objavio je HT na facebooku.

Preuzimanjem aplikacije se instalira virus na mobilni uređaj nakon čega uređaj postaje neupotrebljiv, a virus šalje iste takve poruke svim kontaktima iz imenika.

Postoje i drugačije vrste sadržaja poruka, no zajedničko im je da sve sadržavaju maliciozne linkove koji mogu prouzročiti štetu.

HT poziva korisnike mobilnih uređaja na oprez, da ne otvarajte sumnjive linkove koji dođu od nepoznatog pošiljatelja. Takve poruke treba odmah izbrisati bez instaliranja aplikacije koje se kroz te poruke nude.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!