HTV doznaje - Ministarstvo rada otkrilo 16 ilegalnih domova za starije

08.12.2020.

19:19

Autor: Mirjana Posavac/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Nelegalni domovi pronađeni su u 11 županija i Gradu Zagrebu. Najviše ih je u Krapinsko-zagorskoj županiji, tri.
Nakon otkrića da je Dom za starije i nemoćne u Legradu u Koprivničko-križevačkoj županiji čak punih 5 godina radio nelegalno, a za to se vjerojatno ne bi ni doznalo da se korisnici nisu zarazili koronavirusom - Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u posljednja je dva mjeseca provelo više od 50 kontrolnih nadzora.

➡️ U ilegalnom domu za starije 17 štićenika ima koronavirus

Nadzirali su pružatelje usluga kojima je u posljednjih 5 godina rad zabranjen ili su izgubili licenciju te otkrili da je njih čak 16, unatoč zabrani, i dalje pružalo usluge smještaja starijim i nemoćnim osobama i to za oko 220 korisnika.

Nelegalni domovi pronađeni su u 11 županija i Gradu Zagrebu. Najviše ih je u Krapinsko-zagorskoj županiji, tri. Po dva su u Karlovačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, a po jedan u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj, Varaždinskoj i Zadarskoj županiji te Gradu Zagrebu. 

O tome je li iznenađena tom brojkom državna tajnica u resornog Ministarstvu Margareta Mađerić kazala je kako sigurno nije dobro da ijedan dom radi bez licencije jer je to za Ministarstvo potpuno neprihvatljivo. Dodala je da je od otkrića nelegalnog doma u Legradu Ministarstvo povećalo broj inspektora s 12 na 30 koji će, unatoč epidemiji koronavirusne bolesti, nastaviti obilaziti domove.

➡️ Domu zabranili rad, a korisnici i dalje žive u groznim uvjetima
 
Među 16 nelegalnih domova je i onaj u Strmcu Stubičkom o kojem je HTV još u veljači ove godine izvjestio da mu je inspekcija resornog Ministarstva zabranila rad jer nisu otklonjeni nedostaci utvrđeni još 2018. godine. Vlasnika ni tada nismo dobili, ali jesmo zastrašujući iskaz svjedoka koji je kazao kako su ljudi smješteni "u nehigijenskim uvjetima, doslovce puni fekalija. Podovi su bili užasno prljavi, i radijatori. Nepresvučeni su bili korisnici, plahte prljave. Doslovce žedni i gladni" - kazao je svjedok i iskaz potkrijepio fotografijama.
 
Licenciju za rad domova za starije izdaju županije. I tu, kaže nam zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić - njihova odgovornost prestaje. "Dalje je to u nadležnosti Ministarstva rada, isto tako centara za socijalnu skrb", kaže Ljubić.

Iako će mnogi uprijeti prstom u centre - o njihovoj se odgovornosti ne može govoriti, kaže državna tajnica Mađerić, jer centri ne mogu znati smješta li netko ilegalno u svojoj privatnoj kući starije osobe. Podsjeća kako se u nadzor doma u Legradu isprva nije ni moglo ući jer vlasnik nikoga nije puštao u svoje privatno vlasništvo, pa je tek uz intervenciju policije to riješeno.

Dodaje kako korisnici ne mogu biti smješteni u takve domove rješenjem centara za socijalnu skrb jer takvi domovi ne mogu imati ugovor o međusovnim odnosima sklopljen s Ministarstvom. Zato je pozvala na suradnju sve koji imaju bilo kakve informacije o tome da neki takav objekt radi nelegalno - da to prijave Ministarstvu koje će odmah poslati inspekciju.
 
Obiteljima će, pak, koristiti informacija da na adresaru Ministarstva rada vrlo jednostavno mogu provjeriti radi li dom zakonito ili ga nema na popisu ovlaštenih pružatelja usluga. Inače, bizaran je podatak da se zatvoreni dom u Legradu i dalje reklamira na službenoj internetskoj stranici općine Legrad.

Pokušali smo doći do vlasnika nekoliko domova, ali se na naše višekratne pozive nisu javljali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!