13:36 / 20.04.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

HTZ: Tijekom ljeta više od 460 aviolinija

Zrakoplov

Zrakoplov

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Prema informacijama koje je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) prikupila od hrvatskih zračnih luka, Hrvatska će tijekom ljetnog rasporeda letenja biti povezana s više od 460 jedinstvenih aviolinija.

Najveći broj rotacija očekuju Zagreb i Split (oko 10.000 rotacija), a najveći rast broja rotacija u odnosu na 2019. očekuju Zadar (+63 posto) i Rijeka (+8 posto).

Tijekom ljetne sezone Hrvatska će prema HTZ-ovim podacima biti povezana sa 131 gradom u inozemstvu, što je neznatno manje od 134 s kojima je bila povezana 2019. godine.

Najviše sveukupnih rotacijskih poveznica očekuje se s Njemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom, Italijom i Nizozemskom.

Tijekom ljetne sezone letenja na relacijama između Hrvatske i inozemstva prometovat će 66 zrakoplovnih prijevoznika, a prijevoznici koji sveukupno predviđaju najviše rotacija su Ryanair, Croatia Airlines, easyJet, Lufthansa i Eurowings.

- Tijekom zadnje dvije godine obilježene covid pandemijom došlo je i do značajnog pada zračnog prometa, zbog čega su turistička putovanja u tom razdoblju uglavnom realizirana vlastitim prijevoznim sredstvima. Međutim, u ovoj je godini oporavak zračnog prometa uspješno nastavljen jer svjedočimo značajnom povećanju broja letova. Tako će prema našoj zemlji tijekom ljeta prometovati više od 460 aviolinija s više od 34 tisuće rotacija, čime smo se gotovo izjednačili s brojem letova i rotacija iz rekordne 2019. godine, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Dodao je da je u odnosu na ranije godine primjetan značajniji rast rotacija u segmentu low cost letova, za 17 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!