HUB podržava pravno mišljenje varaždinskog županijskog suda

16.06.2023.

12:25

Autor: Hina/HRT/T.S.

HUB podržao pravno mišljenje varaždinskog županijskog suda

HUB podržao pravno mišljenje varaždinskog županijskog suda

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Hrvatska udruga banaka (HUB) podržava pravno mišljenje varaždinskog županijskog suda prema kojemu su korisnici kredita u švicarskim francima potpuno obeštećeni konverzijom tih kredita u eurske, rekli su Hini iz HUB-a.


- HUB pozdravlja zaključak sa sjednice Građanskog odjela Županijskog suda u Varaždinu kojim je potvrđeno da su zakonski provedenom konverzijom iz 2015. godine bivši korisnici CHF kredita u potpunosti obeštećeni. Također, takvo stajalište Županijskog suda u skladu je s ranije iznesenim stavom Vrhovnog suda u oglednom postupku kojeg su se svi niži sudovi dužni pridržavati i kojim se nastoji osigurati jedinstvenu primjenu prava, kažu u HUB-u.

Smatraju da je pitanje valjanosti konverzije zatvoreno i ne bi više trebalo biti predmetom sudske rasprave.

- Uzimajući u obzir da sudovi u Republici Hrvatskoj štite Ustavom i zakonima utvrđeni pravni poredak Republike Hrvatske te s obzirom na to da je na nacionalnoj razini, odlukama Vrhovnog suda RH i presudom Suda EU već odlučeno o zakonitosti provedene konverzije, smatramo da pitanje valjanosti konverzije i njezinih učinaka na restituciju potrošača više ne bi trebalo biti predmetom raspravljanja pred sudovima.

Jutarnji list u petak donosi kako je sud u Varaždinu srušio sve tužbe za konvertirane kredite, navodeći da su suci građanskog odjela zauzeli stav da korisnici kredita u "švicarcima" koji su konvertirali kredite u euro nemaju pravo na obeštećenje ni za preplaćene kamate niti za preplaćeni tečaj.

Šutnja Vrhovnog suda o tome imaju li korisnici kredita u "švicarcima", koji su prije sedam godina izvršili konverziju tih kredita u eure, pravo na obeštećenje zbog preplaćenih kamata i preplaćenog tečaja, dovela je do toga da niži sudovi sami zauzimaju pravno stajalište o tome pitanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!