HUBOL najoštrije osudio Tomasovićevu javnu komunikaciju oko Matijanića

07.08.2022.

Zadnja izmjena 18:40

Autor: T.V./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u nedjelju je ocijenila sramotnom i najoštrije osudila javnu komunikaciju dr. Hrvoja Tomasovića vezanu za slučaj preminulog novinara Vladimira Matijanića. Povjerenstvo za etiku i medicinsku deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK) zatražit će očitovanje od dr. Tomasovića.

Istaknuli su da su iskreno zgroženi napisanim stavom doktora Tomasovića i da se javno ograđuju od njegove neetičke komunikacije.

Doktor Tomasović, napominju, nije član HUBOL-a te ga stoga HUBOL, koji je udruga, ne može sankcionirati. Naime, kao i kod svih drugih udruga, stegovni postupci mogu se voditi samo protiv članova udruge, naveli su te dodali kako će podnijeti službenu prijavu protiv doktora Tomasovića nadležnim tijelima HLK-a.

HUBOL također zahtijeva od svih hrvatskih institucija koje imaju mogućnosti sankcioniranja doktora Tomasovića, da to i učine. Udruga smatra da ovakvi sramotni istupi pojedinih zdravstvenih djelatnika nanose golemu ljagu plemenitom medicinskom pozivu.

Splitski kirurg Hrvoje Tomasović objavio je na Facebooku, među ostalim, kako mu Vladimir Matijanić nije bio sklon te da mu je žao kada netko iznenada ode.

- Neosporno je da je bio vrhunski novinar vrlo opakog pera, ali bio je top profesionalac i treba mu odati počast premda je bio na suprotnoj strani... Da je bio neki drugi novinar koji je dobar sa mnom, sigurno bi me nazvao i ja bih sve napravio da mu pomognem i to pod odmah! On očito nije bio dobar ni s ovim svojim jugo doktorima pa nije imao niti koga zvati osim hitne, napisao je Tomasović.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika smatra kako je ključno istaknuti da liječnici ne podupiru ovakve stavove i mišljenja te da ih smatraju nedoličnim i nedostojnim struke i etičnog postupanja i komunikacije.

HUBOL i njegovi članovi traže zdravstveni sustav koji jednako liječi sve pacijente, bili oni poznate ili nepoznate osobe, moćni pojedinci ili ne, istaknuli su iz HUBOL-a te dodali da je temelj humanog javnog zdravstvenog sustava - zdravstveni sustav jednako dostupan svima, bez obzira na položaj pojedinca u društvu.

Podsjetili su i na Ženevsku liječničku prisegu (poznatiju kao Hipokratova zakletva), koja izrijekom i jasno obvezuje svakog liječnika da niti jedno obilježje u pogledu: dobi, bolesti ili nemoći, vjere, etničkog podrijetla, roda, narodnosti, političke pripadnosti, rase, spolne orijentacije, klasne pripadnosti ili drugih čimbenika ne smije utjecati na njegovo liječenje bolesnika.

Poručili su također kako se dosljedno zalažu za sustav temeljen na kvaliteti, provjeri te kvalitete i postupcima poboljšanja kvalitete zdravstvene usluge. 

HLK traži očitovanje od doktora Tomasovića zbog izjava o Matijaniću

Povjerenstvo za etiku i medicinsku deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK) zatražit će očitovanje od doktora Hrvoja Tomasovića vezano uz njegove javne komentare o umrlom novinaru Vladimiru Matijaniću.

- Hrvatska liječnička komora podsjeća sve liječnike na nužnost i obvezu poštovanja Etičkog kodeksa i u javnoj komunikaciji, stoji u kratkom priopćenju Komore u kojem je izvijestila kako će Povjerenstvo tražiti očitovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!