14:50 / 12.04.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

HUBOL traži reviziju obračuna za bolovanje liječnika od 2017. i isplatu razlike

HUBOL traži reviziju obračuna za bolovanje liječnika

HUBOL traži reviziju obračuna za bolovanje liječnika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozvala je ministra zdravstva Vilija Beroša da zatraži reviziju obračuna naknada za bolovanje od 2017. te da se liječnicima isplati razlika u obračunu tih naknada u slučajevima kada je bio neispravan i financijski ih oštetio.

Iz HUBOL-a su u pismu, koje su u ponedjeljak uputili ministru Berošu, od njega zatražili da izda precizne upute o budućem pravilnom obračunu naknada za bolovanje.

- S obzirom na to da je neispravan način obračunavanja naknada za bolovanje financijski oštetio liječnike, pojedini bolnički liječnici podignuli su sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna, upozorila je predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit.

Naime, istaknuli su iz te udruge, "bolnice su do izračuna prosječnog iznosa redovite satnice u tri zadnja mjeseca dolazile tako što su zbroj tromjesečnih plaća dijelile sa zbrojem redovitih i prekovremenih sati rada liječnika u ta tri mjeseca", što smatraju pogrešnim.

Ispravan obračun naknade za bolovanje, naveli su, "jest da se zbroj tromjesečne plaće podijeli samo s brojem redovitih sati rada liječnika u zadnja tri mjeseca".

Obračun koji se temelji na zbroju redovitih i prekovremenih radnih sati daje niže iznose satnice, a samim time je naknada za bolovanja nepovoljnija za liječnike, upozoravaju u HUBOL-u te dodaju da se liječnike kod obračuna naknade za bolovanje u proteklim godinama oštećivalo vrlo slično kao kod već utvrđenog pogrešnog obračuna naknade za korištenje godišnjeg odmora.

Šmit je pritom napomenula i kako su donesene neke pravomoćne presude koje su jasno potvrdile da su bolnice neispravno računale naknadu za bolovanja na štetu liječnika te da je pravilan obračun onaj u kojem se tromjesečne plaće dijele sa zbrojem redovitog fonda sati.

U HUBOL-u su poručili da su ti propusti poslodavaca utuživi za razdoblje od pet godina unatrag pa traže reviziju svih obračuna bolovanja liječnicima u bolnicama, isplatu razlike zbog pogrešno obračunatog bolovanja i ispravan obračun bolovanja od sada nadalje, kako bi se izbjegla dodatna financijska šteta za proračune zdravstvenih ustanova zbog parničenja.

Među ostalim, naveli su, "slična se situacija odvija i u tisućama sudskih procesa koje liječnici vode protiv poslodavaca zbog razlike obračuna osnovice od šest posto za 2016./2017., a Vrhovni sud je i u tim slučajevima donosio presude u korist liječnika".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!