HUBOL: UPUZ najglasniji borac za kršenje prava liječnika

03.03.2023.

15:24

Autor: M.M./HRT/Hina

HUBOL: UPUZ najglasniji borac za kršenje prava liječnika

HUBOL: UPUZ najglasniji borac za kršenje prava liječnika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska udruga bolničkih liječnika ustvrdila je u petak za Udrugu poslodavaca u zdravstvu da je produžena ruka politike i najglasniji borac za kršenje prava liječnika, nakon njihove izjave da krovne liječničke udruge "probleme u zdravstvu žele rješavati pučističkim metodama".

Vodstvo Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) poručilo je nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva, da se ne slaže sa strukovnim udrugama koje probleme u sustavu žele rješavati "pučističkim metodama", prosvjedom i štrajkovima, umjesto konstruktivnim dijalogom.

- Mi ćemo biti konstruktivan partner Ministarstvu i ne slažemo se s ovakvim pučističkim metodama, izjavio je nakon sastanka direktor UPUZ-a Dražen Jurković, vezano uz prosvjed koji najavljuje pet krovnih liječničkih organizacija za 18. ožujka na Markovu trgu u Zagrebu.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), jedna od organizacija koje najavljuju prosvjed, izrazila je u priopćenju zgroženost istupima vodstva UPUZ-a, ocijenivši da izjave direktora UPUZ-a "vrlo neugodno podsjećaju na neka davna vremena bivše države".

- Tada su se naime koristile takve etikete za difamaciju pojedinaca ili različitih skupina u društvu, kaže HUBOL.

Vodstvo UPUZ-a, kao produžena ruka politike, sastalo se s predstavnicima Ministarstva zdravstva pa se stječe dojam da su se sastali politički istomišljenici.

- UPUZ, udruga financirana javnim novcem, već godinama je najglasniji borac za kršenje prava liječnika, a sama organizacija je glavni zagovornik "zadržavanja liječnika modelom robovlasničkih ugovora - prakse koja, (...) nije zadržala liječnike u zdravstvenim ustanovama, ali je zaustavila mnoge u ideji da uopće uđu u javni zdravstveni sustav, poručuje HUBOL.

Ustvrdio je da UPUZ ne radi u interesu hrvatskih pacijenata niti u interesu hrvatskih liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika te da im cilj nije održivost i dostupnost hrvatskog javnog zdravstva za pacijente.

- Ta dva cilja dugoročno nije moguće ostvariti bez zadovoljnih liječnika kao nositelja cjelokupnog zdravstvenog sustava. Umjesto toga, UPUZ se i ovom prilikom pokazao kao jedan od stupova politizacije javnog zdravstva te je jasno da je njegova uloga primarno provođenje političkih, a ne javnozdravstvenih ciljeva, navodi HUBOL.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!