14:48 / 28.04.2018.

Autor: S.M./Hina

Humanitarna akcija Autonomne ženske kuće Zagreb na Cvjetnom trgu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prikupljeni novac bit će za nastavak rada Autonomne ženske kuće Zagreb sklonište i savjetovalište za zlostavljane žene i njihovu djecu.
Humanitarnu akciju "Žene za žene" kojoj je cilj prikupiti novčana sredstva za nastavak rada Autonomne ženske kuće Zagreb sklonište i savjetovalište za zlostavljane žene i njihovu djecu održana je danas na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Neva Tolle
iz Autonomne ženske kuće Zagreb izjavila je kako se radi o plemenitoj akciji u kojoj sudjeluju glumci iz Kazališta Komedija. Prikupljena sredstva ćemo utrošiti za kupovinu novih kreveta i madraca, napomenula je dodavši kako su najizdašnija sredstva od grada, županije i države bila u doba kad je predsjednica Vlade Republike Hrvatske bila Jadranka Kosor.

Naglasila je kako je tada postojalo tropartitno financiranje u iznosu od 90 posto svih potrebnih godišnjih sredstva  te dodala da to više nije slučaj otkada je Kosor otišla iz politike. Sad smo, istaknula je, prepuštene javnim natječajima i pišemo mnoštvo aplikacija u nadi da ćemo dobiti sredstva.

Županija daje 9 posto od ukupnih potreba ovih 30 posto, ministarstvo daje 18 posto, a grad Zagreb je jedini koji je održao riječ
, koju je gradonačelnik Bandić dao prije 8 godina. Bandić nije smanjivao sredstva i dobivamo svaku godinu jednak iznos sredstava, rekla je dodavši kako je u međuvremenu sve poskupjelo. Sredstva nam stižu u kasnu jesen pa je doista tako neizvedivo voditi brigu o ljudima, ustvrdila je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon susreta s Nevom Tolle pred štandom Autonomne kuće na Cvjetnom trgu poručio je onima koji se, kako je rekao, kao majmuni obračunavaju s damama da se obračunaju s njima u Bužanovoj. Za sadašnji način financiranja Autonomne ženske kuće optužio je "regulativu na višoj razini", a Autonomnoj kući najavio  pružanje jednokratne pomoći.

Lana Jugo iz Međunarodni Inner Wheel Club Zagreb Gradec istaknula je kako se radi o dobrotvornoj akciji kojoj je cilj prikupiti sredstva za Autonomnu kuću Zagreb kako bi ta kuća mogla nastaviti sa svojim radom. To znači, napomenula je, biti nezavisna i pomagati ženama i njihovoj djeci  koje su žrtve obiteljskoga nasilja.

Sav prihod od prodanih ulaznica namijenjen je Autonomnoj ženskoj kući Zagreb, koja se bavi pružanjem pomoći i potpore ženama i njihovoj djeci već punih 28 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!