07:01 / 19.11.2021.

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Humanitarna aukcija za pomoć COVID odjelu Opće bolnice Dubrovnik

 Ana Obradović Skračić

Ana Obradović Skračić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U dubrovačkim Lazaretima otvorena je izložba slika 70-ak dubrovačkih umjetnika, uoči humanitarne aukcije za pomoć COVID odjelu Opće bolnice Dubrovnik. Ideja je to Dubrovkinje Ane Obradović Skračić, koja je i sama, kao pacijent na tom odjelu, vidjela koliko je ovo pandemijsko razdoblje izazovno medicinskom osoblju.


Anina borba s COVID-om nije bila jednostavna, no u njoj je probudila želju da pomogne COVID odjelu i medicinskom osoblju, koje je tad nesebično pomagalo njoj.

- Kako sam bila i sama na odjelu nekih 13 dana na kisiku, tamo sam vidjela u kakvim uvjetima ljudi rade i leže i meni je to bilo malo šokantno, iako i sama sam se uvjerila da COVID odjel dobro funkcionira, ali nedostaje puno stvari pa može bit puno bolje, rekla je Ana Obradović Skračić, organizatorica humanitarne aukcije.

Već je uspješno organizirala humanitarnu večeru, a u nedjelju slijedi humanitarna aukcija slika. Aninu pozivu odazvalo se više od 70 dubrovačkih umjetnika i umjetničkih galerija.

- Prvenstveno, imamo neke starije umjetnike poput Masle. Galerija Masle donirala je tri plakata od Antuna Masle. Osim toga, vrhunac našeg suvremenog slikarstva u Hrvatskoj, Pino Trostman. I dosta mlađe generacije na koje se prenosi ostatak tog našeg dubrovačkog kolorističkog kruga se može vidjeti na ovoj izložbi, kaže Andrea Batinić Ivanković, kustosica.

- Mi smo zamislili, radi svih ovih COVID mjera, da idemo putem medija i više virtualno, iako su slike izložene u Lazaretima, rekla je Obradović Skračić.

Umjetnine se mogu i uživo razgledati sve do nedjeljne aukcije. Ipak je jedinstven doživljaj na jednome mjestu vidjeti povijest, sadašnjost i budućnost dubrovačkog umjetničkog stvaralaštva, ujedinjene velikim srcem i željom za pomoći.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!