20:05 / 22.03.2021.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

Humanitarne akcije na Banovini

Humanitarne akcije na Banovini

Humanitarne akcije na Banovini

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Obnova je glavna tema na Banovini, gdje je još mnogima prijeko potrebna pomoć. Ubrzano se radi na stambenom zbrinjavanju i dovršetku kontejnerskog naselja na Sajmištu, a pomoć i dalje dolazi sa svih strana.

Vrijedne ruke zagrebačkih frizera ujedinile su se za kolege na Banovini. Humanitarnom akcijom opremit će tri salona u Glini i Petrinji.

- Grad Zagreb i zagrebačka županija ima 1700 frizerskih salona. Oni da uplate simboličnih 50 kuna, mi smo skupili donacijska sredstva, kaže Ivica Zanetti, predsjednik Ceha frizera i kozmetičara Obrtničke komore Zagreb.

Od 24 salona u Petrinji, trenutno radi njih 12. Ostali vlasnici čekaju dovršetak kontejnerskog naselja na Sajmištu.

Potres je nanio veliku štetu mnogim djelatnostima, među njima i poljoprovredi. Ali za ovaj kraj koji živi od svojeg blaga nema predaje, pa će neki i proširivati proizvodnju.

- Trenutno imamo 22 grla. Bavim se proizvodnjom mlijeka. Planiram se proširivati, naravno uz pomoć ministarstva. Nadam se da će biti obnova kroz mjeru 5.2.1 pa ćemo vidjeti što dalje, kaže Milenko Bakrač, vlasnik OPG-a.

Pomoć je mnogima i dalje neophodna. Od ranog jutra, red ispred šatora Crvenog križa u Petrinji. Osim što dva dana u tjednu građanima dijeli hranu i higijenske potrepštine, Crveni križ od ovog je tjedna krenuo i s akcijom čišćenja bunara.

A u Glini traju posljednji radovi na kontejnerskom naselju, gdje bi se prve obitelji trebale useliti već krajem tjedna.

- Površina je od 10.000 kvadrata i na njoj se nalazi 39 stambenih kontejnera koji su tu već postavljeni. Nalaze se i četiri zajednička kontejnera, znači društveni prostor, rekao je Tomislav Mihotić državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture

Za obitelji koje su izgubile sve, bit će to tek privremeno rješenje u iščekivanju obnove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!