HUP i SSSH potpisali kolektivni granski ugovor za graditeljstvo

13.07.2022.

15:33

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/Hina/M.Š./HRT

Izmijenjeni kolektivni ugovor ide na ruku radnicima

Izmijenjeni kolektivni ugovor ide na ruku radnicima

Foto: HTV / HRT

Zbog stalnog rasta cijena materijala i energenata građevinari zbrajaju nove gubitke i pitaju se hoće li situacija eskalirati do te mjere da više neće moći ispunjavati svoje obveze. Nedostaje i radnika koji sada dolaze iz sve udaljenijih zemalja. U takvom su kontekstu potpisane izmjene Kolektivnog ugovora za graditeljstvo koje radnicima s najnižim primanjima jamče povećanje plaća za 21 posto - s dodacima i mnogo više.

Dobre vijesti za oko 150 tisuća zaposlenih u sektoru u kojem posla ima, ali i nelojalne konkurencije u obračunu plaća. Izmijenjeni kolektivni ugovor ide na ruku radnicima.

- Naš je cilj bio približiti plaće polovici njemačkih i prijeći tu polovicu, terenski dodatak je kvalitetan tako da su ti dodaci ljudi na terenu povećani za 20-tak posto u odnosu na osnovnu plaću, ističe predsjednik HUP Udruge poslodavaca graditeljstva Mirko Habijanec.

Minimalna bruto plaća definirana je za 11 kategorija radnika. Prosječno je to povećanje za deset posto i ona sada iznosi od 5.100 kuna bruto do 15 tisuća.

- 5.100 to je redovna plaća za 174 sata bez ikakvog dodataka. Tu je 0,5 posto po godini staža, kod poslodavca imamo još uvjete rada zbog vrućine od pet posto, rada na visini 15 posto, kaže predsjednica Sindikata graditeljstva Jasenka Vukušić.

"Cijene materijala otišle u nebo"

Građevinari imaju pune ruke posla. Snalaze se nekako i s radnom snagom, no trenutačno su najveći problem stari ugovori koje je zbog divljanja cijena materijala teško ispuniti bez njihove revizije.

- Ti ugovori su iscrpili našu likvidnost i nastojimo te ugovore realizirati da ne dođe do raskida ugovora i da ih završimo u roku. Cijene svih materijala su otišle u nebo i sigurno imamo ukupno povećanje 20 do 30 posto naših troškova, ističe predsjednik Uprave Osijek Koteksa Zoran Škorić.

Koliko će građevinara pokleknuti pred povećanim troškovima, teško je reći, no mnogi guraju na štetu vlastite likvidnosti.

- Za sada još nismo otkazali ni jedan ugovor. Borimo se da sva naša gradilišta završimo. Čelik je otišao 200 do 300 posto, sad se nešto stabilizirala situacija. Ne znamo što će se događati do kraja godine i u tome je najveći problem, ističe predsjednik Uprave Tehnike Bojan Horvačić.

Zbog prevelikih rizika neki građevinari odustaju od ugovorenih poslova pa upitna postaje i izgradnja pojedinih bolnica, škola te cesta.

Što je dogovoreno? 

Kolektivni ugovor o četvrtim izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo potpisali su predsjednik HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva Mirko Habijanec i predsjednica Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) Jasenka Vukšić.

Sklapanjem novog Kolektivnog ugovora (KU) osnovna bruto plaća za najjednostavnije poslove u graditeljstvu od kolovoza raste za 21 posto te se ugovara i rast plaća za ostale grupe složenosti poslova, odnosno sva radna mjesta.

Naime, prema važećem KU osnovna plaća za najjednostavnije poslove je ugovorena u iznosu 4.200 kuna, dok će prema četvrtim izmjenama i dopunama nova najniža osnovna plaća od 1. kolovoza ove godine iznositi 5.100 kuna, što je povećanje od 21,4 posto.

Ostale osnovne plaće prema grupama složenosti posla, ugovorene u bruto iznosu, su s nešto sporijim rastom, a sukladno novim tarifnim stavovima (ukupno 11 grupa od kojih su grupa IV. i V. podijeljene na po dvije podgrupe poslova). 

Osim plaća povećana i materijalna prava

Osnovne plaće po složenosti posla su ugovorene u rasponu od 5.100 kuna bruto za najjednostavnije poslove do 15.000 kuna bruto za odgovorne osobe pravnih osoba.  

Osim plaća, povećana su i neka materijalna prava radnika (rasponi terenskog dodatka povećani su na 130 - 200 kuna po danu, odnosno od 80 - 130 kuna ako radnik dolazi svaki dan kući. 

Ugovorena je mogućnost isplate neoporezivog novčanog iznosa za prehranu u visini 416 kuna mjesečno, a naknada za prijevoz na posao i s posla na 1,20 kune po kilometru udaljenosti od prebivališta do mjesta rada. Povećane su i prigodne nagrade (regres i božićnica ).      

Vukšić je kazala kako uspješni pregovori znače postizanje kompromisnih rješenja i kako su HUP-UPG i SGH odgovorni socijalni partneri koji su i u ovoj složenoj gospodarskoj situaciji postigli konsenzus o najvažnijim pitanjima - a to je povećanje cijena rada, odnosno bruto plaća, kao i nekih materijalnih prava važnih za radnike u sektoru.

Suradnja se, kako je istaknula, nastavlja poduzimanjem aktivnosti prema Vladi koja ima saznanja o problemima u sektoru te očekuju njihovo brže rješavanje, ponajprije proširenje primjene četvrtih izmjena KU te kontrole isplata ugovorenih plaća od strane inspekcije rada.

Habijanec je također kazao kako od nadležnih tijela državne uprave očekuju učinkovitu kontrolu primjene kolektivnog ugovora na sve subjekte u graditeljstvu te od svih javnih naručitelja implementiranje kriterija isplate ugovorene plaće prema kolektivnom ugovoru za sposobnost u postupcima javne nabave.

Potpisivanjem četvrtih izmjena KU za graditeljstvo, kako je naveo, utvrđuje se porast osnovnih plaća radnika po složenosti posla u graditeljstvu od 5,64 do 21,4 posto.

- Ovo povećanje ima za cilj zadržavanje domaćih radnika i približavanje konkurentnosti plaća u odnosu na zapadne zemlje, istaknuo je Habjanec.

"Velik korak za zaposlene u sektoru graditeljstva"

Osvrnuvši se na situaciju u sektoru graditeljstva, kazao je kako je održavanje što više razine investicijske aktivnosti uvjet za razvoj sektora te istaknuo problem strukovnog obrazovanja koje je zanemareno. Stoga je nužno raditi na razvoju strukovnog školstva regionalno raspoređenog i povezanog s gospodarstvom.

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan istaknuo je da su izmjene i dopune kolektivnog ugovora veliki korak za sve zaposlene u sektoru graditeljstva i dobar znak da postoji mogućnost socijalnog dijaloga koji će završiti kolektivnim ugovorom kojim će omogućiti veća prava radnika, više reda u sektorima i manje mogućnosti za nelojalnu konkurenciju i rad na crno.

Rekao je i kako poslodavci žele motivirane i dobro plaćene radnike jer samo tako mogu investirati, zapošljavati i biti konkurentni na domaćem i globalnom europskom tržištu.

Na potpisivanju je istaknuto da od izvršne i zakonodavne vlasti socijalni partneri očekuju nastavak podrške i brže rješavanje aktualnih problema u sektoru, kao što su rast cijena građevinskog materijala i priznanje razlike u cijeni sukladno zakonu.

Također, radi suzbijanja nelojalne konkurencije i rada na crno, očekuje se proširenje primjene četvrtih izmjena i dopuna KU na sve poslodavce i radnike u građevinskom sektoru, a rečeno je i kako je za efikasni nadzor isplata ugovorenih plaća potrebna učinkovita kontrola nadležnih državnih tijela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!