HUP-ova koordinacija traži da HZZO ubrza obradu zahtjeva za povećanje cijena

18.01.2023.

14:20

Autor: HRT/Hina/J.L.

Medicinska pomagala

Medicinska pomagala

Foto: HTV / HRT

Ortoze, proteze, invalidska kolica, štake, obloge samo su neki od 630 pomagala i medicinskih proizvoda s liste Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji su potpuno nedostupni ili ih je jako teško nabaviti od početka ove godine. Na nedostatak koji se svakim danom povećava i koji je udvostručen u samo mjesec dana i probleme za korisnike i isporučitelje upozoravaju iz HUP-ove koordinacije medicinskih proizvoda. Od HZZO-a i Ministarstva zdravstva traže hitno rješenje.


- U prosincu je bilo 300 medicinskih pomagala u defekturi, a taj broj je s jučerašnjim danom iznosio 630 pomagala koja su trenutno nedostupna u potpunosti ili uskoro neće biti dostupni, upozorio je Slobodan Brezak iz HUP-ove Koordinacije medicinskih pomagala.

Taj broj svakodnevno raste, a u većini slučajeva, ističe, radi se o proizvodima za inkontinenciju, pomagalima za rehabilitaciju, oblozima za rane, protezama...

Izmjenom pravilnika dobili su mogućnost slanja zahtjeva HZZO-u za povećanjem cijena te ih je puno poslano, no obrada je spora. HUP stoga zahtijeva da se što prije krenu rješavati zahtjevi i da se cijela procedura skrati na najkraći mogući rok.

Nadaju se da će u sljedećih nekoliko tjedana zahtjevi biti pregledani i da će se krenuti u proceduru povećanja cijena. U suprotnom, pacijenti bi mogli ostati bez pomagala, a sekundarno bi se problem mogao preliti i na bolnice.

- Prije izmjene pravilnika HZZO je spustio cijene medicinskih pomagala, a i prije toga cijene su spuštane zadnjih deset godina. Mi smo s HZZO-om i Ministarstvom u kontaktu još od proljeća 2022, konstantno upozoravamo radi inflacije,  radi svega što se događa, da su cijene za pomagala nedostatne za regularnu isporuku istih. Nažalost, upozoravali smo da će dolaziti i do defektura, no HZZO i Ministarstvo zdravstva su se oglušili, pa smo došli do ovoga što imamo danas, kaže Brezak.

Dopredsjednik Koordinacije za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Marko Husić najavio je da će zatražiti sastanak s HZZO-om idućeg tjedana.

- Nadam se da ćemo u iduća dva, tri tjedna iz HZZO-a imati nekakve pomake da bi se isporuka mogla nastaviti. Standardi se moraju promijeniti, kao i pravilnik koji je nelogičan, ističe Husić navodeći da je, primjerice, svugdje u EU standard mikroprocesorsko koljeno, koje kod nas nije ni blizu mogućnosti financiranja.

- Cijena mu ide i do 50.000 eura dok od HZZO-a najviše možete za protetičko koljeno dobiti 1400 eura. Češka za proteze plaća 50.000 eura, Slovenija 32.000 eura, a kod nas je 4000 eura plafon, rekao je Husić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!