12:45 / 02.08.2018.

Autor: HRT

HUP podržava odluku o zapošljavanju stranaca

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je da Hrvatska bilježi rekordan pad stope nezaposlenosti, ali da je to praćeno velikom stopom povećanja stope zapošljavanja.
Vlada je povećala ovogodišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za 3269, a ujedno je i izmijenila odluku omogućivši zapošljavanje u javnoj službi i državnoj upravi na poslovima vezanim za fondove EU-a.

U graditeljstvu Vlada je odobrila novih 985 dozvola za zapošljavanje stranaca, u turizmu 270 dozvola, u promet 650 dozvola, u prehrambenoj industriji 508, a u poljoprivredi i šumarstvu 747 dozvola.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je da Hrvatska bilježi rekordan pad stope nezaposlenosti, ali da je to praćeno velikom stopom povećanja stope zapošljavanja.

Iako je politika Vlade maksimalno povećanje domaće radne snage i iako je Vlada donijela niz mjera u tom smjeru i dalje postoji neravnoteža ponude i potražnje i zato se ide na povećanje kvota, istaknuo je Pavić. Trenutno je na Zavodu za zapošljavanje oglašeno 14.417 radnih mjesta koja ne možemo popuniti, rekao je ministar.

Vlada je također odobrila zapošljavanje službenika i namještenika u javnim službama i državnoj upravi na radnim mjestima upravljanja i kontrole korištenja fondova EU-a, izmjenivši Odluku o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama i tijelima državne uprave.

Na ovaj način omogućit će se veća prilagodljivost i ubrzavanje postupka dodatnog zapošljavanja na poslovima upravljanja, kontrole i korištenja ESI fondova, smanjit će se administrativno opterećenje, odnosno osigurati potrebni kapaciteti i posljedično veće iskorištavanje financijskih sredstava iz fondova EU-a, kazao je ministar uprave Lovro Kuščević. Dodao je da je ove godine odobreno više od 400 posto više sredstava EU-a u odnosu na 2016. i da to zahtijeva dodatni angažman kako bi se sredstva ugovorila i projekti EU-a realizirali.

Vezano za tu točku Vlada je izmijenila i uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi omogućivši time 30% veće plaće za državne službenike koji rade na provedbi projekata EU-a.

HUP podržava odluku o povećanju broja dozvola za zapošljavanje stranaca

Hrvatska udruga poslodavaca podržava Vladinu odluku o povećanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za ovu godinu i to za 3.269, na 27.479 dozvola, stoji među ostalim u priopćenju HUP-a.

Ističu da i dalje postoji potreba za dodatnim korekcijama kako bi se osigurao broj radnika sukladno potrebama koje su iskazali članovi te udruge, a u čemu prednjači sektor trgovine. Naime, sada već kontinuirano za potrebe turističke sezone nedostaje oko 3.000 trgovaca, naročito na području Dubrovnika i Istre.

Navode i da u ostalim industrijama također i dalje postoji deficit radne snage, pa tako u metalnoj industriji trenutno nedostaje 110 radnika, u brodogradnji 321, u drvnoj industriji 280, a elektroindustriji 120 radnika. Očekujemo od Vlade RH dopunu ovog prijedloga odluke te želimo podsjetiti kako se Hrvatska nalazi u vrlo sličnom položaju u odnosu na druge europske zemlje, s obzirom na stanje na tržištu rada koje trenutno svima predstavlja izazov u segmentu potrebe za uvozom dodatne radne snage, zaključuje HUP.

HUP pozdravlja Ovršni zakon, kritizira Zakon o komunalnom gospodarstvu

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravila je predstavljene novine u Nacrtu prijedloga Ovršnog zakona jer se njime administrativno rasterećuje poslodavce, te smatra da novi Zakon o komunalnom gospodarstvu ne donosi gotovo nikakve pozitivne promjene.

HUP podržava predstavljene novine u Nacrtu prijedloga Ovršnog zakona prema kojima poslodavci više nisu tijela u postupku koja provode ovrhu na plaći, čime se administrativno rasterećuje poslodavce. Prema novom prijedlogu zakona poslodavcima ostaje samo obveza distribucije (uplata na račun) prema nalogu suda/FINA-e iznosa plaće koji je izuzet od ovrhe, stoji u HUP-ovom priopćenju.

Što se tiče nedavno usvojenog Zakona o komunalnom gospodarstvu, HUP smatra da on ne donosi gotovo nikakve pozitivne promjene i da je, na žalost, još jednom propuštena prilika za pozitvne pomake koji će poticati poduzetništvo i investicije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!