13:22 / 11.03.2020.

Autor: HRT

HUP raskinuo radni odnos s Jakelićem

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jakelić, koji je u HUP-u od 1996., naglašava da je riječ o sporazumnom raskidu ugovora o radu.
Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca i direktor regionalnog ureda Osijek Bernard Jakelić potvrdio je za portal HRT-a da više nije u radnom odnosu u HUP-u.

Jakelić, koji je u HUP-u od 1996., naglašava da je riječ o sporazumnom raskidu ugovora o radu. Napise o navodnim optužbama za seksualno zlostavljanje nije želio komentirati. 

HUP je potvrdio da je s Jakelićem raskinut radni odnos. U detalje postupka i pritužbi nisu željeli ulaziti zbog obveze čuvanja tajnosti u postupku. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

- HUP snažno zagovora odgovorno poslovanje koje uključuje nultu stopu tolerancije prema svakom obliku mogućeg nekorektnog ponašanja ili komunikacije na radnom mjestu. Stoga je vodstvo udruge, odmah nakon što je zaprimilo pritužbu na neprimjereno ponašanje pokrenulo postupak sukladno internim procedurama i zakonskim obvezama, kako bi se utvrdile sve okolnosti i trenutačno otklonila svaka osnova za takve ili slične pritužbe, stoji u izjavi.

- M smo imali jednu neugodnu i tešku situaciju. Znate da HUP zastupa i mi promoviramo nultu toleranciju bilo kakvog nekorektnog ponašanja ili komuniciranja na radnom mjestu. To provodimo i u vlastitoj kući. Mi smo zaprimili određene prigovore, taj proces smo odradili prema internim pravilima HUP-a u vrlo kratkom roku i za nas je proces završen. I detalje vam, na žalost, zbog cijele situacije ne mogu niti smijem davati. Ali, proces je odrađen po zakonu, mi smo riješili taj slučaj, a s gospodinom Jakelićem smo raskinuli radni odnos, rekao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Gospodin Jakelić je rekao da je raskid bio sporazuman, pitali su novinari.

- Mi smo u tom procesu raskinuli s njim radni odnos, on više nije djelatnik HUP-a i to je za nas završen slučaj, odgovorio je.

Jeste li prijavili slučaj institucijama, pitali su novinari.

- Postoji proces u kojem se to radi interno, Ured pravobraniteljice je informiran o tom slučaju, a sve druge stvari mi ne radimo, to rade ljudi sami za sebe. Hoće li netko nekoga prijaviti to je osobna stvar, to ne radi poslodavac, rekao je.

- Proces je trajao dva tjedna,objasnio je. Od prve informacije, dok smo skupili sve informacije, odradili sve ono što treba po proceduri je prošlo dva tjedna.

- Mi nismo sud niti policija, mi možemo odraditi interno tj skupiti informacije i donijeti odluke koje poslodavac može donijeti. Institucije su uključene, to su osobne stvari koje ne možemo iznositi u javnost, završio je Majetić.

- Nulta tolerancija je za bilo kakvo neprimjereno ponašanje. HUP je odmah odreagirao. Kolega više nije u sustavu HUP-a i za nas je priča gotova, tim više što želimo zaštititi kolegice od daljnjih pitanja, rekla je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila je da je zbog desetak anonimnih pritužbi za seksualno uznemiravanje podnijela 10. ožujka kaznenu prijavu protiv dosadašnjeg zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića. Ljubičić napominje da je zbog desetak zaposlenica HUP-a provela ispitni postupak i zatražila očitovanje od HUP-a, te je 7. ožujka obaviještena da je Jakeliću prestao radni odnos, doznaje se iz Ureda pravobraniteljice.

Pravobraniteljice je zatražila od HUP-a da joj dostavi očitovanje, izvješće i dokumentaciju bez obzira na stupanj tajnosti, budući da je ovlaštena takve podatke tražiti od državnih tijela i pravnih osoba s javnim ovlastima, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugih tijela s javnim ovlastima, te pravnih i fizičkih osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!