16:02 / 30.04.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./HRT

HURS čestita radnicima 1. svibnja, koji obilježava lokalno

Predsjednik HURS-a Miroslav Hrašćanec (foto:  Sanjin Strukic/PIXSELL)

Predsjednik HURS-a Miroslav Hrašćanec (foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

HURS 1. svibnja obilježava lokalno, u skladu s tradicijom udruženih sindikata.
Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) čestitala je u ponedjeljak 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, dan kada se na poseban način prisjećamo radničke borbe za prava i standarde kojima civilizirani svijet rad i radnike štiti od izrabljivanja i samovolje poslodavaca.

HURS 1. svibnja obilježava lokalno, u skladu s tradicijom udruženih sindikata. Tako se, primjerice, na zagrebačkom Jarunu, održavaju tradicionalne radničke sportske igre, u Puli se na Puntarati ovogodišnje obilježavanje posvećuje opstanku Uljanika, i slično u drugim sredinama, navodi HURS u priopćenju.

Loši poslovi, male plaće, visoki porezi, nepotizam, korupcija, agencijski rad, prekovremeni rad, visoke kamate na kredite, nepostojanje društvene solidarnosti, slabašan mirovinski sustav, nedostatak suvislih političkih opcija, javnost koja potencira ideološke podjele nauštrb egzistencijalno bitnih tema, samo su letimično nabrojani problemi s kojima se hrvatsko radništvo susreće i od kojih bježi, ističe se u priopćenju.

Dok je stanje takvo, sloboda kretanja radnika u Europskoj uniji (EU) bit će možda jedini, ali vrijedan benefit hrvatskog članstva u EU-u. Umjesto toga, lijepo bi bilo vidjeti da EU sve više gledamo kao tržište kojem i mi možemo ponuditi nešto suvislije od radne snage, poručuje HURS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!