10:38 / 20.09.2018.

Autor: E.H./HRT

HVIDRA ne dolazi na prosvjed?

-

-

Foto: - / -

Prosvjed u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina, najavljen za 13. listopada, sigurno će se održati .
Prosvjed u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina, najavljen za 13. listopada, sigurno će se održati - izjavio je to gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nakon sastanka s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata i ministrom branitelja Tomom Medvedom. Na sastanku je bio i glavni ravnatelj policije.

Prosvjed u Vukovaru će se održati, ali dio braniteljskih udruga možda u njemu neće sudjelovati. Iako je sastanak u Ministarstvu branitelja trajao dulje od tri sata, nisu pronašli zajednički jezik.

Lucija Kober iz Udruge roditelja poginulih branitelja izvijestila je da je dogovoren nastavak razgovora s institucijama u cilju prezentacije podataka o učinjenom, intenziviranju procesa i suradnje.

Vukovarski gradonačelnik ne odustaje. Smatra da je prosvjed potreban jer će natjerati institucije da se počne kažnjavati ratne zločince. "I da to bude svojevrstan apel, krik, ali i alarm da se moramo trgnuti i donijeti rezultat. Ja ne vidim ništa sporno", kaže on.

Vidi zato HVIDRA. Njihov predsjednik Josip Đakić ističe da branitelji ne žele ulaziti u političke obračune. Stoga razmišljaju i o otkazivanju sportskih igara koje se isti dan trebaju održati u Vukovaru. "Još ćemo saslušati državno odvjetništvo i čuti što oni imaju za reći, a onda ćemo donijeti konačne zaključke hoćemo li u konačnici i imati igre u Vukovaru", rekao je Đakić.

No dio branitelja dvojbe nema - dolaze u Vukovar. "Mi i dalje podržavmo mirni skup vapaja žrtve i nećemo dozvoliti nikome da preko žrtava i temelja Domovinskog rata rješava svoje probleme", poručuje Zoran Maras iz Udruge specijalne policije.

Penavu podupire i Savez udruga dragovoljaca HOS-a,  ali i oni traže predah prije konačne odluke. "Dajmo novoj vlasti i našem ministru vremena da pokažu koliku želju i volju imaju, neka dođe državni tužitelj i nek nam kaže što će poduzeti i koliko ćemo mu vremena dati, dotle možemo s time i pričekati", kaže Borislav Barišić iz Saveza udruga dragovoljaca HOS-a.

Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa kaže pak kako je puno vremena proteklo. "Mnogi koji su počinili zločine na drugoj su strani, mnogi svjedoci su s druge strane, tako da je to vrlo teško, ali treba poduzeti sve što je moguće", poručuje.

Ivan Penava smatra pak da se i predugo čekalo, pa se mogućih političkih sankcija u HDZ-u ne boji. "Ja točno imam datum kad je moje prolazno vrijeme i kad izlazim pred građane Vukovara, premijer ima svoje prolazno vrijeme kad izlazi pred građane ove države i kada pokazuje što je napravio i traži potvrdu toga ili pak odbijenicu", kaže.

Ministar uprave Lovro Kuščević u prosvjedu vidi prste tzv. desnih populista. "Poput primjerice Hasanbegovića, Esih itd... Oni će to nastojati instrumentalizirati i donijeti u vezu s Vladom. Taj prosvjed, mislim da su to branitelji rekli, nije prosvjed protiv Vlade", kaže Kuščević.

Čija će u Vukovaru biti zadnja, zasad se ne zna. Poznato je samo da 27 godina od rata mnogobrojni ratni zločinci još nisu kažnjeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!