10:14 / 15.09.2021.

Autor: Hina/HRT

HVZ: Povećan broj požara otvorenog prostora, i dalje potreban oprez

Vatrogasci, ilustracija

Vatrogasci, ilustracija

Foto: Marko Mrkonjic / PIXSELL

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice upozorili su u srijedu da je povećan broj požara otvorenog prostora te da je zbog visoke temperature i izostanka padalina i dalje velika opasnost od izbijanja požara.


- Pozivamo građane na povećan oprez jer je požarna opasnost i dalje velika, a u pojedinim dijelovima Hrvatske i vrlo velika, poručili su vatrogasci u izvješću o požarima u Hrvatskoj u protekla 24 sata.


U izvješću su naveli da je u Karlovačkoj županiji tijekom gašenja pronađena smrtno stradala osoba. Požar je izbio na području naselja Otok kod Karlovca, a zahvatio je travu i niskog raslinje na površini od 0,1 ha. U gašenju su sudjelovala tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz karlovačke Javne vatrogasne postrojbe (JVP).


U Primorsko-goranskoj županiji zbog požara kod naselja Hreljin, a koji je zahvatio travu i nisko raslinje na površini od oko osam hektara, bio je jučer zatvoren promet željezničkom prugom. U gašenju požara sudjelovalo je 50 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP-a Rijeka, DVD-ova Sušak, Drenova, Kraljevica, Viškovo, Jelenje, Hreljin, Bakar, Škrljevo i Zlobin. Požar je lokaliziran 15. rujna u 3,35 sata, a u tijeku je sanacija požarišta.


I u dalmatinskim županijama je zabilježeno nekoliko požara otvorenog prostora u čijem je gašenju sudjelovalo gotovo stotinu vatrogasaca. Tako je u Ninu, na području naselja Grbe, požar zahvatio površinu od oko 72 ha, a u gašenju požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP Zadar i DVD Pljusak te dva air tractora te je popodne i ugašen.


Na području naselja Mratovo u Općini Promina jučer je u jutarnjim satima stigla dojava o požaru trave, niskog raslinja i smrike koji je zahvatio površinu od oko 90 hektara, a u gašenju je sudjelvalo 49 vatrogasaca s 24 vatrogasna vozila iz JVP Knin, Drniš, VZ Šibensko-kninske županije, DVD-ova Biskupija, Sveti Juraj Kistanje, Knin, Ružić, Drniš i Promina. Od zračnih snaga angažirana su tri protupožarna zrakoplova: kanader i dva air tractora. Požar je pod nadzorom gasitelja, a tijekom noći na dežurstvu ostalo je šest vatrogasaca sa dva vozila iz JVP-a Drniš i DVD-a Promina.


I na požarištu na području naselja Puljane tijekom noći dežurala su četiri vatrogasca sa dva vozila iz DVIP Šibenik i JVP Drniš. U gašenju ovog požara koji je izbio jučer u popodnevnim satima i zahvatio površinu od 20 hektara, sudjelovalo je 17 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz DVIP Šibenik, JVP Drniš, DVD Drniš, Promina i Ervenik. Od zračnih snaga angažirana su i dva air tractora.


Ugašen je i požar kod naselja Gizdavac u Općini Muć koji je jučer zahvatio četiri hektara trave i niskog raslinja, a u čije se gašenje uključio i Air Tractor koji je bio u izviđanju te ukupno 15 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz DVD-a Muć, Dugopolje, Klis i Zagora, stoji u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!