HVZ: U tijeku gašenje nekoliko požara u Dalmaciji

21.03.2022.

13:54

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Stop požarima!

Stop požarima!

Foto: HTV / HRT

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice su izvijestili kako je u tijeku gašenje nekoliko požara na otvorenom prostoru u Dalmaciji.

Trenutno je u tijeku gašenje požara na otvorenom prostoru na lokaciji Donji Vinjani kod Imotskog kojim je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i šuma na za sada neprocijenjenoj površini. Požar je gasilo ukupno 39 vatrogasaca s 12 vatrogasnih vozila iz JVP Split, Makarska i Podstrana te DVD-a: Zadvarje, Dugi Rat, Brela, Mladost, Gata, Split, Vranjic i Trilj te dva protupožarna zrakoplova. Tijekom jutra u gašenju požara sudjeluje i jedan helikopter s uređajem za gašenje.

Aktivan je i dalje požar na području Balovi kod Primorskog Dolca na teško pristupačnom terenu. Tijekom noći požar se nadzirao, a ujutro je dodatno zatraženo angažiranje jednog Air-tractora te IVP Split, s tri vatrogasca i vozilom.

I u Šibensko-kninskoj županiji je i dalje aktivan požar na planini Svilaja, predio Otavice i Buzovi, koji je gasio jedan protupožarni zrakoplov te JVP Drniš, IVP Šibenik i DVD Drniš. Taj se požar na području Pribuda proširio u Splitsko-dalmatinsku županiju te su na tom području angažirani vatrogasci DVD-a Muć.

Ugašeni su svi požari, njih 11, koji su gorjeli na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Grada Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Požeško-slavonske, Varaždinske i Brodsko-posavske županije su ugašeni.

Oprez, velik broj požara na otvorenom prostoru

Zbog većeg broja požara na otvorenom prostoru u priobalju i na kontinentu, iz Hrvatske vatrogasne zajednice su pozvali građane na dodatan oprez te da, ako primijete požar ili dim, odmah zovu vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Požari otvorenog prostora su, prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog središta, u posljednja 24 sata zabilježeni u 14 županija, najviše u Dalmaciji, a u gašenju je sudjelovalo više od 400 vatrogasaca sa 130 vozila. Opožarena površina prelazi više od 1.000 hektara, pri čemu još nije poznata opožarena površina onih požara koji su i dalje aktivni.

Dolaskom sunčanih i toplijih dana, građani lijepo vrijeme koriste za obavljanje radova na otvorenom pa tako i za spaljivanja trave i korova na poljoprivrednim i drugim površinama, koje uz nedostatak opreza često dovede do požara širih razmjera, upozorili su iz policije. Istovremeno, dodali su, još uvijek za trajanja sezone grijanja, posebice za vjetrovita vremena češći su požari na građevinskom objektima i obiteljskim kućama.

Građena su upozorili da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Stoga je, kažu, nužno upozoriti na odgovorno ponašanje, a istaknuli su i neke od zaštitnih mjera.

Važno je odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima. Također, treba načiniti pojas širine tri metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje te osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari. Uz mjesto spaljivanja treba osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr., a spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!