15:12 / 19.05.2021.

Autor: HRT/Hina

Capak: Cijepljenje u 6. brzini, prioritet kolektivi s većim epidemiološkim rizikom

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Nakon zaposlenika mesne industrije PIK Vrbovec, mobilni tim HZJZ-a u srijedu je cijepio oko 1500 zaposlenika prehrambene i farmaceutske kompanije Podravka - a to je samo jedna u nizu tvrtki koja je pokazala interes za cijepljenjem zaposlenika protiv covida-19, izvijestio je HZJZ.

- Nastavak cijepljenja zaposlenika u tvrtkama jasno pokazuje kontinuirani interes za cijepljenje i ove grupacije ljudi. Danas smo u Koprivnici cijepili oko 1500 zaposlenika Podravke i nastavljamo dalje prema raspoloživim količinama cjepiva, izjavila je pomoćnica glavnoga koordinatora za cijepljenje i ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš. 

Istaknula je da mobilni timovi HZJZ-a i drugih županijskih zavoda javljaju ohrabrujuće informacije s terena i u punoj brzini cijepe zainteresirane zaposlenike. Cilj procijepljenosti više od polovine građana do kraja lipnja nam je sve bliže, poručila je Bubaš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da je utrošak cjepiva intenzivan, te objasnio da se time, uz cijepljenje 1. i 2. prioritetne skupine, omogućuju cijepljenje i u esencijalnim industrijama.

- Povećane količine cjepiva omogućile su nam cijepljenje u 6. brzini mobilizirajući timove HZJZ-a, županijskih zavoda kao i čitav zdravstveni sustav. Na građanima je da iskoriste ovu sveobuhvatnu dostupnost cjepiva na terenu i dođu do svoje doze, poručio je Capak.

Kako je objasnio HZJZ, u konkretnom primjeru cijepljenja radnih organizacija i ustanova, prioritet su kolektivi s povećanim epidemiološkim rizikom zbog boravka više ljudi kroz duže vrijeme u zatvorenom prostoru, a prednost se daje onim grupacijama kod kojih se u kraćem vremenskom roku cijepljenjem može obuhvatiti više osoba. Dodaje se da se nastavljaju i uobičajena cijepljenja u ordinacijama liječnika obiteljske medicine i na mjestima u organizaciji županijskih zavoda za javno zdravstvo, kao i na posebnim punktovima u većim gradovima za masovno cijepljenje građana.

HZJZ je izvijestio da je do sada u Hrvatskoj cijepljeno ukupno milijun i 78.103 građana što je 32,08 posto odraslih osoba, pri čemu je njih 328.176 primilo dvije doze cjepiva. Cijepljenje protiv covida-19 u Hrvatskoj i dalje se provodi punim intenzitetom na svim cijepnim mjestima, a građane se poziva da osiguraju svoj termin za cijepljenje putem svih uobičajenih kanala za prijavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!