09:21 / 16.09.2020.

Autor: M.M./Hina

HZJZ dao upute za rad učeničkih i studentskih domova

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je upute za rad učeničkih i studentskih domova u okolnostima epidemije.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je upute za rad učeničkih i studentskih domova u okolnostima epidemije izazvane koronavirusom, a uz opće upute, naveden je detaljan opis postupanja u slučaju zaraze učenika i studenata u domovima.

-
Epidemija izazvana koronavirusom - iz minute u minutu  

Na službenim stranicama Zavoda navodi se da bi učenici i studenti smješteni u domovima trebali pojačano održavati osobnu higijenu, poštovati socijalnu distancu, a djelatnici doma pojačano održavati higijenu prostora.

U domovima zabranjeni posjeti, nema zabava u zatvorenom

- Do daljnjega su zabranjeni svi posjeti domovima, osim nužnih, vezanih uz pitanje zaštite zdravlja i sigurnosti. U domovima su dopuštene samo aktivnosti koje su vezane uz djelatnosti doma/centra, propisane Statutom, a koje se odnose isključivo na stanare doma i radnike centra, uz pridržavanje svih propisanih mjera. Održavanje zabava, proslava i slično u zatvorenim i otvorenim prostorima studentskog centra nije za sada dopušteno, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situacije, napominje se u uputama.

Učenici i studenti trebali bi biti smješteni u sobe u kojima je razmak između kreveta najmanje metar i pol. Preporučuje se da učenici istih razreda, odnosno studenti s istih fakulteta, kada je to moguće, budu smješteni zajedno. Također, oni iz istih soba trebali bi se u unaprijed određenom terminu koristiti blagovaonicom u učeničkim domovima.

U zajedničkim prostorijama studenti, učenici i zaposlenici obvezno nose masku, iznimka su vlastite sobe i sanitarni čvorovi. Na otvorenom se ne nosi maska, a ako je moguće, treba izbjeći veća grupiranja. Masku treba pravilno nositi, tako da cijelo vrijeme pokriva nos i usta, te je redovito zamijeniti, napominje se u uputama.

Uz opće upute, HZJZ je objavio i detaljan opis postupanja u slučaju zaraze ili pojave simptoma bolesti COVID-19.

Studenti i učenici koji razviju simptome bolesti o tome odmah moraju obavijestiti rukovodstvo doma. Moraju u što skorijem roku napustiti dom, a do odlaska iz doma su u izolaciji, piše u uputama koje su dostupne na službenoj stranici HZJZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!