HZJZ: Dosad cijepljeno gotovo 46 tisuća ljudi, od ponedjeljka docjepljivanje

13:16 / 17.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

U Hrvatskoj do sada prvu dozu cjepiva protiv COVID-19 primilo je 45.906 osoba, a od 18. siječnja kreće docjepljivanje drugom dozom.
Do sredine siječnja prvu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj je primilo 45.906 osoba, a od 18. siječnja kreće docjepljivanje drugom dozom, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
➡️ Koronavirus - iz minute u minutu
➡️ Pfizer: isporuke cjepiva EU-u kasnit će najviše tjedan dana
➡️ Markotić: Bilo bi šteta dobiti virus, a cjepivo je nadomak ruke

Docijepljivat će se osobe koje su od 27. prosinca cijepljene diljem Hrvatske, oni koji su već primili prvu dozu cjepiva tvrtke Pfizer/BioNTech, prvog registriranog cjepiva na tržištu Europske unije.

Cijepljenje drugom dozom organizirat će se na istom mjestu, odnosno na isti način kao i prigodom prvog cijepljenja. Kako je priopćeno, točne termine za docjepljivanje odredit će zdravstvene ustanove i domovi za starije i nemoćne koji su proveli i prvo cijepljenje.

Svi koji zbog opravdanih razloga neće moći pristupiti cijepljenju drugom dozom u predviđenom terminu trebaju se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi dogovora o drugoj dozi. Sve osobe cijepljene cjepivom Pfizer potrebno je docijepiti istim cjepivom za tri tjedna.

WHO: Optimalni razmak između 1. i 2. doze od 21 do 28 dana
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da optimalni razmak između primitka prve i druge doze tog cjepiva bude od 21 do 28 dana.

Prema kliničkim studijama, najveći razmak između primitka prve i druge doze ne bi trebao biti dulji od šest tjedana, barem dok se ne prikupe znanstveni dokazi koji bi potvrdili opravdanost možebitno većih razmaka.

U SMŽ cijepljeno 4757 osoba
Na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji do 17. siječnja cijepljeno je 4757 osoba.

Osim građana kojima je potres pogoršao životne uvjete, ondje su cijepljeni pripadnici žurnih službi i volonteri koji su boravili na tom području. Docjepljivanje građana organizirat će se na istim mjestima u Sisačko-moslavačkoj županiji za tri tjedna od primitka prve doze.

Pripadnici žurnih službi, kao i volonteri, koji u vrijeme određeno za primitak druge doze neće biti u Sisačko-moslavačkoj županiji, trebaju se javiti nadležnom zavodu za javno zdravstvo u županiji u kojoj žive.

Cijepljenje cjepivom proizvođača Moderna započelo je 13. siječnja u Sisačko-moslavačkoj županiji te među pripadnicima žurnih službi prije odlaska na potresom pogođeno područje. To se cjepivo primjenjuje također u dvije doze, ali s razmakom od najmanje četiri tjedna.

Cijepljenje u Hrvatskoj počelo je 27. prosinca, a prva osoba cijepljena protiv koronavirusa korisnica je zagrebačkog Doma za starije osobe Trešnjevka, Branka Aničić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!