HZJZ: Gripa usporava, no raste broj oboljelih od šarlaha

13.02.2023.

13:30

Autor: M.M./Hina/HRT

HZJZ: Gripa usporava, no raste broj oboljelih od šarlaha

HZJZ: Gripa usporava, no raste broj oboljelih od šarlaha

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Do sada je prijavljeno 23.487 slučajeva gripe, a prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), epidemija usporava i nema znatnijeg porasta broja zaraženih, no bilježi se porast broja djece oboljele od šarlaha.

- Unatrag dva tjedna nema znatnijeg porasta broja oboljelih od gripe, sada imamo stabilno stanje, što indicira da epidemija usporava, no i dalje nam stižu prijave. U prvom tjednu veljače prijavljeno je 4115 novih slučajeva, rekla je epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić.

Prema podatcima koje je prikupio HZJZ od 1. rujna 2022. do 13. veljače 2023., prijavljeno je 1289 oboljelih od šarlaha, a riječ je uglavnom o djeci.

- Imamo nešto povećan broj u odnosu na godine prije pandemije COVID-a, no ništa alarmantno. U zimskim mjesecima uvijek smo imali prijave streptokoknih epidemija iz vrtića, istaknula je Nemeth Blažić.

Šarlah najčešće zahvaća djecu i ima kratak inkubacijski period od tri do pet dana nakon izloženosti oboljeloj osobi.

Šarlah je streptokokna infekcija uz koju se pojavljuju simptomi kao što su osip, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, grlobolja, povraćanje, bolovi u trbuhu i mišićima.

S početkom zaraze pojavljuje se blago ružičast osip koji se može proširiti po cijelom tijelu, a posebno po trupu, oko pazuha, po trbuhu, kod prepona, odnosno na područjima gdje je nježnija koža. Ono što je karakteristično za tu bolest jest da se osip ne javlja na licu i dlanovima, nego na koži trupa i po vratu. Ako nema komplikacija, osip uglavnom traje od četiri do sedam dana.

Bolest se prenosi kapljični putem kao i kod drugih respiratornih infekcija, oboljela osoba može širiti zarazu govorom i kašljem, ali moguće je i kontaktom.

Većina oboljelih liječi se kod kuće, a s obzirom na to da je riječ o streptokoknoj infekciji, uzimaju se antibiotici.

Komplikacije se mogu pojaviti ako bakterija prodre u krv, onda je riječ o ozbiljnoj bolesti koja zahtijeva bolničko liječenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!