HZJZ koordinator projekta suzbijanja komaraca biološkom metodom

09.07.2022.

11:08

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zaprašivanje protiv komaraca

Zaprašivanje protiv komaraca

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) koordinator je pilot projekta suzbijanja komaraca biološkom metodom, čija je provedba korak naprijed da se ti kemijski postupci svedu na najmanju moguću mjeru, priopćio je u subotu HZJZ.

Riječ je o pilot projektu Kontrola brojnosti komaraca SIT tehnikom - unošenjem sterilnih jedinki mužjaka tigrastog komarca na području naselja Premantura u općini Medulin.

HZJZ ga provodi u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Odjelom za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Pripremna faza za provedbu projekta počela je u proljeće 2021. godine te se nastavila tako da se ispuštaju sterilni mužjaci koji ne bodu ljude, već se ispuštaju u svrhu parenja sa ženkama kako bi ženke polagale neoplođena jajašca.

Tehnika sterilnih kukaca (SIT od engleskog Sterile Insect Technique) je biološka metoda suzbijanja komaraca ciljane vrste ispuštanjem sterilnih mužjaka u prirodu koji se pare s divljim ženkama, a kao rezultat ženke polažu neoplođena jaja te posljedično nemaju potomstva.

- Provedba tog pilot projekta, koji u ime HZJZ-a vodi doc. dr. Nataša Janev Holcer, voditeljica Odjela za opću zdravstvenu ekologiju, korak je naprijed da se ti kemijski postupci svedu na najmanju moguću mjeru, ističe u priopćenju Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!