Kaić za HTV: Nema opasnosti za širenje majmunskih boginja

24.06.2022.

12:47

Autor: T.D./HRT/Hina

Bernard Kaić

Bernard Kaić

Foto: HTV / HRT

Potvrđen je prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj. Riječ je o muškarcu koji je boravio u Italiji i Španjolskoj. Ima blaži oblik zaraze i nije hospitaliziran, nego je u kućnoj izolaciji - potvrdili su iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Napominju da opasnosti od širenje zaraze nema iako se provjeravaju svi kontakti. Izolacija traje dok ne otpadnu sve kraste s kožnih promjena jer je toliko dugo osoba zarazna. 

Epidemiolog Bernard Kaić komentirao je slučaj majmunskih boginja.

- Radi se o osobi srednje životne dobi koja se najvjerojatnije zarazila u zapadnoj Europi. Razvila je simptome prije povratka u Hrvatsku. Osoba se vratila u Hrvatsku s razvijenom bolešću. Prvi simptomi su se pojavili prije pet dana. Prije četiri dana osoba je doputovala u Hrvatsku i jučer se javila liječniku. Simptomi su uobičajeni za majmunske boginje - povećanja tjelesna temperatura, umor, glavobolja i osip. Rizika za druge osobe nema jer pacijent nije stupao u bliski kontakt u Hrvatskoj ni s kim. Upravo obrađujemo kontakte niskog rizika. Bolesna osoba je u izolaciji i zna da je zarazna. Nema opasnosti za širenje, naglasio je.

- Važno je naglasiti kako bolest nije jako zarazna, tj. u većini slučajeva potreban je vrlo blizak kontakt s bolesnikom za prijenos, izjavila je Hini epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina, nakon što je jučer prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Majmunske boginje potvrđene su PCR testiranjem kod muškarca koji je boravio u Italiji i Španjolskoj. Oboljeli nije hospitaliziran, već se nalazi u kućnoj izolaciji. 

- Radi se o importiranom slučaju, oboljela osoba ima blagu kliničku sliku. Trenutno u Hrvatskoj nema drugih sumnjivih slučajeva, ističe epidemiologinja HZJZ-a.

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), objavljenima u srijedu, 22. lipnja, u Europi je registrirano 2746 slučajeva.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u četvrtak, 23. lipnja, objavio je da su u SAD-u potvrđena 173 slučaja.

Prirodni rezervoar virusa najvjerojatnije su neke vrste vjeverica i drugih glodavaca u divljini u zemljama centralne i zapadne Afrike. Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. Bolest prelazi na ljude u kontaktu s izlučevinama bolesnih životinja putem sluznica ili oštećene kože čovjeka. Također, može se prenijeti ugrizom ili ogrebotinom bolesne životinje.

- S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem (bliskim kontaktom) kao i kontaktom s kožnim promjenama koje nastaju kod oboljeloga, kažu u HZJZ-u.

Bolest se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom koji sliči osipu kod vodenih kozica.

Liječenje je simptomatsko i u većini slučajeva bolest prođe kroz dva do četiri tjedna. 

- Kod epidemije majmunskih boginja ne pribjegava se masovnom cijepljenju protiv velikih boginja, već se uglavnom preporučuje postekspozicijsko cijepljenje bliskih kontakata, rekla je Hini Višekruna Vučina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!