HZJZ objavio dodatna pojašnjenja o izolaciji i samoizolaciji

28.01.2022.

21:24

Autor: HRT

Testiranje na COVID

Testiranje na COVID

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dodatna objašnjenja novih preporuka o izolaciji i samoizolaciji. Najnovije izmjene odnose se na djecu, zdravstvene i socijalne radnike te asimptomatske osobe i osobe s blažom kliničkom slikom.

Prema ovim novim preporukama izolacija je skraćena na sedam dana svim osobama sa završenim primarnim cijepljenjem (sa i bez booster doze) i svim osobama koje su preboljele neovisno koliko je vremena prošlo od preboljenja i cijepljenja. Osobama koje nisu cijepljene i nisu preboljele neovisno o dobi izolacija traje najmanje 10 dana pa i kada su bez simptoma bolesti ili kada imaju blagu do umjerenu kliničku sliku.

Preporuke vezane za djecu 

Karantene su oslobođena djeca do 18 godina starosti koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja.

• Izuzeće na temelju preboljenja unatrag četiri mjeseca nije ukinuto za djecu do 18 godina starosti, te je izuzeće nakon preboljena za djecu jednako kao za odrasle i nepromijenjeno u odnosu na ranije.

• Dodano je novo izuzeće od karantene za djecu koja su primila dvije doze cjepiva ili preboljela i primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja (bez dosadašnjeg ograničenja na 4 mjeseca od primarnog cijepljenja), jer se za zdravu djecu za sada ne preporučuje booster doza.

Preporuke za djelatnike u sustavu zdravstva i socijalne skrbi

Zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao uraditi brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa.

• Za sve osobe koje su preboljele ili završile cijepljenje prije više od 4 mjeseca karantena traje sedam dana, bez potrebe za testiranjem ako osoba ne razvije simptome. Izuzetak su djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi, koji trebaju sedmi dan karantene ishoditi negativan rezultat u BAT-u ili PCR-u prije povratka na posao. Izolacija je skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.

• U ranijoj verziji asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom izolacija je bila skraćena na sedam dana ako su bili cijepljeni ili su preboljeli unatrag četiri mjeseca.

- POSTUPANJE S OBOLJELIMA, BLISKIM KONTAKTIMA OBOLJELIH I PREKID IZOLACIJE I KARANTENE, izmjene  Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!