17:51 / 13.11.2020.

Autor: Tamara Marković/T.V./Dnevnik/HRT

HZJZ objavio epidemiološke preporuke za Dan sjećanja

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ususret Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, HZJZ je objavio epidemiološke preporuke. Uz znatno manji broj uzvanika nego prijašnjih godina, uvedene su i posebne mjere kako bi rizik od zaraze bio što manji.
Ususret Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je epidemiološke preporuke. Uz znatno manji broj uzvanika nego prijašnjih godina, uvedene su i posebne mjere kako bi rizik od zaraze bio što manji.

➡️ Epidemiologinja Krešić protiv dolazaka građana u Vukovar, dovoljna zapaljena svijeća
➡️ Koronavirus - Preminule 43 osobe, 3056 novozaraženih
➡️ Penava pozitivan na koronavirus
➡️ Penava: Neće biti grijeh ako netko ne dođe u Vukovar
➡️ Poznata pravila za Kolonu sjećanja


Bez rukovanja, uz razmak, s maskama. Tako će ove godine izgledati dan kada se sjećamo žrtve Vukovara i Škabrnje.

- Sve počinje 17. paljenjem svijeća u krugu bolnice što smo mi, zbog specifične epidemiološke situacije i zbog COVID bolesnika, izmjestili izvan kruga bolnice, objašnjava ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ugostiteljski objekti radit će do 21 sat, a tijekom protokola bit će zabranjeno posluživati hranu i piće. No, najvažniji apel uputila je ravnateljica vukovarskog zavoda za javno zdravstvo.

- Molimo doista sve da ostanu kod svojih kuća, da zapale svijeće, da ih izlože u svojim prozorima i da doista dostojanstveno u krugu svojih obitelji odaju pijetet i počast našim poginulim braniteljima i žrtvama grada Vukovara i cijele naše domovine, poručila je ravnateljica ZJZ Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić.

Umjesto nekoliko desetaka tisuća ljudi, ove će godine u Koloni sjećanja moći sudjelovati najviše 500. U njoj neće smjeti biti oni koji imaju simptome koronavirusa ili pak ukućana u samoizolaciji. Na poštovanje mjera pazit će više od 350 redara i djelatnika civilne zaštite.

- Osobe koje će hodati u Koloni sjećanja trebaju međusobno držati razmak od 1.5 metar i hodati u skupinama od 25, a među skupinama razmak treba biti 50 metara, kaže Capak. 

Iz Stožera ističu da je odluka o 500 uzvanika donesena zato što su predvidjeli određene događaje.

- I jučer su neke političke stranke govorile o tome da će ići u Vukovar. Mi bi bili neodgovorni kada to sve skupa ne bi uzeli u obzir. Upravo zbog toga je napravljen ovaj epidemiološki okvir, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Predsjednik Republike Zoran Milanović još ne zna hoće li ići u Vukovar.

- Ići u ovom trenutku, kad treba izdržati da završi ovaj drugi val, na okupljanje na kojem će biti tisuće ljudi, a istovremeno slušati od stožera i epidemiologa da je u pitanju 500 ljudi, ali kao nećemo prebrojavati. Ispasti ćemo budale, poručuje predsjednik Milanović. 

Premijer poručuje da je rješenje vrlo jednostavno.

- Neka ne ide, ako mu nije sigurno se osjećati tamo, ne mora ići. Što se tiče Vlade, mi nećemo imati više od 6 članova Vlade. Mi smo razgovarali o tome jučer, razgovarali danas. Maksimalno ćemo imati 6 članova Vlade tamo, najavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Ministar zdravstva ističe da, ako će se svi pridržavati mjera, mjesta za zabrinutost nema.

- Potrebna je odgovornost svih nas i svih onih koji žele i hoće doći u Vukovar iz razumljivih razloga, da se ponašaju sukladno preporukama, kaže ministar zdravstva Vili Beroš.

Kako nakon 18. studenog Vukovar ne bi postao novo žarište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!