HZJZ objavio kako pravilno nositi maske

15.10.2020.

13:49

Autor: P.F./HRT

default error photo
Ističu da je najvažnije pravilo nošenja maski to da bi maska trebala pokrivati nos i usta, a od njihova korištenja treba izuzeti samo pojedince s određenim zdravstvenim stanjima teškog disanja te mlađu djecu.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je novi detaljni vodič za nošenje maski nakon što je prije nekoliko dana Stožer uveo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Navode kako je na europskoj, ali i svjetskoj razini uloga maski u smanjenju transmisije virusa predmetom istraživanja te je, osim uloge kirurških maski u zdravstvenom sustavu, istraživana i uloga maski za lice u svakodnevnoj uporabi među općom populacijom.

Ističu da je najvažnije pravilo nošenja maski to da bi maska trebala pokrivati nos i usta, a od njihova korištenja treba izuzeti samo pojedince s određenim zdravstvenim stanjima teškog disanja te mlađu djecu.

Objavili su detaljne upute za stavljanje, nošenje i skidanje maski za lice i medicinskih maski:

● Neophodno je i dalje se pridržavati svih propisanih mjera te i tijekom nošenja maske za lice potrebno je održavati razmak između osoba 1,5 metara.

● Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske.

● Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.

● Prije prve uporabe maske za lice, poželjno ju je oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na temperaturu za glačanje pamučnih/lanenih materijala (u slučaju perivih maski).

● Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom.

● Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tjesnije pristajati kako bi se smanjio protok zraka izvan maske.

● Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.

● Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako ne bi sprečavala normalno disanje.

● Navlaženu masku za lice potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom. Maske za lice bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 stupnjeva i temeljito posušiti. Medicinske maske jednokratan su proizvod te se nose dok se ne navlaže, a maksimalno do 3 sata.

● Nakon skidanja masku za lice treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati te nije preporučljivo masku za lice dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja. Medicinske maske se nakon nošenja odlažu u komunalni otpad.

● Ako postoje upute proizvođača, obvezno ih se i u cijelosti treba pridržavati.

Pogledajte i edukativni video o tome kako maske sprječavaju širenje virusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!