14:50 / 02.09.2020.

Autor: M.M./Hina

HZJZ pojasnio tko je u izrazito ranjivim skupinama bolesnika

Ilustracija (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Ilustracija (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U skupinu izrazito vulnerabilnih bolesnika ulaze oni čije je zdravstveno stanje izrazito narušeno, navodi HZJZ.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je dokument u kojem se detaljno pojašnjava tko među djecom i odraslima ulazi u izrazito ranjive (vunerabilne) skupine bolesnika, čije je zdravstveno stanje i funkcioniranje potrebno pojedinačno razmotriti.

-
Koronavirus - nove informacije   

Liječnici obiteljske medicine zatražili su dodatna pojašnjenja tko ulazi u tu skupinu bolesnika s obzirom na povećani broj zahtjeva za oslobađanjem djece od odlaska u školu.

U skupinu izrazito vulnerabilnih bolesnika ulaze oni čije je zdravstveno stanje izrazito narušeno, navodi HZJZ.

Te se osobe trebaju savjetovati s liječnikom primarne zdravstvene zaštite o svom zdravstvenom stanju u svijetlu aktualne epidemiološke situacije, te o eventualnim posebnim mjerama zaštite s pedijatrom, liječnikom obiteljske medicine i specijalistom medicine rada, a za učenike s liječnikom školske medicine.

HZJZ navodi kako u izrazito ranjivu skupinu bolesnika ulaze osobe koje su transplantirale organe, kao i osobe s malignim bolestima i to one koje su na kemoterapiji, osobe s rakom pluća kojima je u tijeku radikalna radioterapija, osobe s hematološkim malignim bolestima i bolestima koštane srži, poput leukemije, limfoma i mijeloma.

Zatim, tu su osobe koje primaju imunoterapiju ili neku drugu trajnu terapiju za malignu bolest te one koje primaju terapiju koja utječe na imunološki sustav, kao i osobe koje su transplantirale koštanu srž ili matične stanice prije manje od šest mjeseci te su na imunosupresivnoj terapiji.

U izrazito osjetljivu skupinu bolesnika spadaju i osobe s teškim bolestima dišnog sustava, uključujući cističnu fobrozu, teškim oblicima astme i kronične opstruktivne bolesti pluća, osobe s rijetkim bolestima koje značajno povećavaju rizik od infekcija, kao i osobe koje primaju visoke doze imunosupresivnih lijekova te one koje trebaju pomoć pri disanju.

Tu su i trudnice s teškom srčanom bolešću, osobe sa određenim srčanim bolestima, dojenčad s neispravljenom prirođenom srčanom manom, pacijenti s teškim kardiomiopatijama koje zahtijevaju trajno medikamentozno liječenje i osobe s prirođenim srčanim manama koje zahtijevaju lijekove za poboljšanje srčane funkcije.

HZJZ navodi i pacijente s plućnom hipertenzijom koja zahtijeva medikamentozno liječenje, pacijente koji su transplantirali srce i one s prirođenim srčanim manama koji istovremeno imaju druge kronične bolesti. Tu su i druge osobe koje se klasificiraju kao izrazito ranjive na temelju kliničke procjene izabranog liječnika ili kliničara.

Također, navodi se, treba uzeti u obzir da će se HZJZ-ov dokument prilagođavati novim znanstvenim spoznajama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!