14:07 / 08.09.2020.

Autor: I.D./HINA

HZJZ preporučuje da učenici tijekom odmora izađu na otvoreno

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

HZJZ ističe kako su odmori izvan učionice nužni zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja te dobrobiti učenika kao i zbog boljeg održavanja i usmjeravanja pozornosti tijekom nastave.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) posebno preporučuje da učenici osnovnih i srednjih škola u ovoj školskoj godini obilježenoj pandemijom koronavirusa tijekom odmora izađu na otvoreno kada god to vremenske prilike dopuštaju.

- Nužno je tijekom boravka učenika u školi organizirati odmore pod kojima učenici mogu izaći iz učionice. Posebno se preporučuje da učenici izađu na otvoreno tijekom odmora kada god to vremenske prilike dopuštaju, stoji u dodatnim objašnjenjima HZJZ-a vezanima uz organizaciju odmora i prehrane i rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

HZJZ ističe kako su odmori izvan učionice nužni zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dobrobiti učenika te zbog boljeg održavanja i usmjeravanja pozornosti tijekom nastave. Osim toga, mogućnost izlaska učenika iz učionica tijekom odmora nužna je kako bi se mogle provjetriti učionice.

Hranu pripremljenu u obiteljskom domu u higijenskim uvjetima svako dijete može donijeti i konzumirati u školi, kao što se uobičajeno hrana donosila u školu prije pandemije.

Higijenski uvjeti podrazumijevaju pranje ruku prije pripreme obroka, pranje namirnica tekućom vodom ako se ne mogu termički obraditi (voće ili povrće) te termička obrada namirnica.

- Hranu treba uredno zapakirati da se izbjegne onečišćenje u školskoj torbi. Prije konzumacije hrane dijete treba oprati ruke vodom i sapunom. Djecu treba poticati da ne dijele hranu i piće s drugim osobama, stoji u naputcima HZJZ-a.

- Poštujemo sve mjere, od 26 razrednih odjela svi ulaze u svom vremenu, šeću po dvorištu u svom vremenu. Sve smo uspjeli iskombinirati, uključujući i blagovaonicu. Zsad sve štima, nemamo nekakvih problema. Zadovoljni su i djeca i roditelji, pa i mi što smo u školi, a dalje ćemo vidjeti, rekla je ravnateljica OŠ Kustošija iz Zagreba Gordana Kajić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!