HZMH: Educirano više od 1600 djelatnika u sustavu Hitne medicinske službe

07.02.2023.

14:44

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) predstavio je u utorak na završnoj konferenciji rezultate edukacije djelatnika Hitne medicinske službe (HMS) u sklopu europskog projekta, pri čemu je istaknuto da su održane 62 vježbe kojima je educirano više od 1600 djelatnika. 

Projekt Kontinuiranoga stručnog osposobljavanja radnika u djelatnosti hitne medicine, vrijedan 9,5 milijuna kuna, sufinanciran je iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali". 


Kvalitetna i standardizirana edukacija djelatnika u sustavu hitne medicine usklađena s europskim smjernicama izrazito je važna kako bi svi životno ugroženi pacijenti imali jednaku hitnu medicinsku skrb bez obzira na to u kojem dijelu Hrvatske žive, istaknula je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević.


Projekt je pokrenuo HZHM 2018. godine zbog znatne fluktuacije radne snage u djelatnosti hitne medicine te specifičnih radnih uvjeta, velike odgovornosti i stresnih situacija kojima su djelatnici izloženi. 


Glavni cilj projekta bio je ulaganje u razvoj znanja, vještina i kompetencija djelatnika Hitne medicinske službe kako bi se unaprijedila zdravstvena zaštita i poboljšao pristup visokokvalitetnim uslugama u djelatnosti hitne medicine. HZHM je, kako je navedeno, nastojao i financijski rasteretiti županijske zavode za hitnu medicinu i objedinjene hitne bolničke prijame kako bi novac namijenjen edukaciji mogli preusmjeriti u ulaganja u opremu, prostor i drugo.


Prateći europske smjernice, HZHM je u sklopu projekta i uz pomoć 19 stručnjaka u području hitne medicine osmislio i izradio pet edukacijskih programa kojima je obuhvatio sve u tom segmentu zdravstva kako bi se svi što prije educirali za potrebe hitnih pacijenata.


Tako je, istaknuto je, za doktore te medicinske sestre i tehničare u izvanbolničkom HMS-u održano 28 edukacijskih vježba, za medicinske dispečere i za vozače u izvanbolničkom HMS-u po deset, a za radnike koji provode trijažu u djelatnosti hitne medicine te za medicinske sestre i tehničare u objedinjenim hitnim bolničkim prijamima održano je po sedam edukacijskih vježba.


Za svaki edukacijski program izrađen je priručnik, za 75 instruktora osmišljen je nastavni materijal, a nabavljeni su i novi modeli za vježbanje kliničkih vještina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!