HZMO: U petak kreće isplata nacionalne mirovine za ožujak

15.04.2021.

14:30

Autor: V.G./HRT/Hina

Umirovljenica

Umirovljenica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U petak, 16. travnja, počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za ožujak korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, izvijestio je u četvrtak Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

HZMO navodi kako će nacionalnu naknadu za starije osobe dobiti 4592 korisnika (65,24 posto žena i 34,76 posto muškaraca), za što je osigurano 3.587.466 kuna iz državnog proračuna.

Do 31. ožujka HZMO je zaprimio 8659 zahtjeva, od čega je još u obradi 1011, koje nije bilo moguće riješiti zbog nedostajućih podataka i nepotpunih zahtjeva (IBAN, odjava s osiguranja, i sl).

Ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, poput duljine prebivališta u Hrvatskoj, godina života, iznosu prihoda po članu kućanstva i sl.

Najviše korisnika dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

HZMO podsjeća kako pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet.

Uz to, uvjeti su da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 800 kuna te da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi.

Također, da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi, kao i da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na naknadu pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!