09:08 / 16.04.2019.

Autor: HRT

HZMO reagirao na pobunjene sindikaliste

Foto: arhiva, Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: arhiva, Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikati kažu da su zbog zapošljavanja i napredovanja podobnih u HZMO-u međuljudski odnosi na najnižoj razini, a satnica manja od one u student-servisu.
"Čaša se prelila - Ne uništavajte Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje" poruka je prosvjeda koji je održan ispred zgrade tog zavoda u Zagrebu.Radnički sindikat prosvjed organizira zbog, kako kažu, sve manje radnika u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje na provedbenim poslovima, pa će se dogoditi da njihovi korisnici neće dobiti pravodobnu i kvalitetnu uslugu. Također kažu da su zbog zapošljavanja i napredovanja "podobnih, a ne sposobnih, međuljudski odnosi na najnižoj razini u posljednjih 40 godina".

Satnica rada u Zavodu za srednju stručnu spremu manja je od satnice studenta koji radi preko student-servisa, poručuju.

Tko i zašto navodno uništava Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, u Studiju 4 HRT-a govorila je jutros Višnja Stanišić, predsjednica Radničkog Sindikata HZMO-a:Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje oglasio se vezano uz danas održane prosvjede Radničkog sindikata HZMO-a i iznesenih tvrdnji predstavnika sindikata. Priopćenje HZMO-a prenosimo u cijelosti:

"Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ima razvijenu sindikalnu aktivnost, a Radnički sindikat HZMO-a je jedan od šest sindikata koji aktivno djeluju unutar Zavoda. Zavod kao odgovoran poslodavac podržava radnike u slobodi izricanja radničkog mišljenja i sindikalnog djelovanja, sve dok se ne narušava odvijanje poslovnog procesa.

Budući da se u Zavodu trenutno odvijaju pregovori između poslovodstva i predstavnika sindikata oko Sporazuma sindikata i poslodavca kojim se uređuje djelovanje sindikata i prava sindikalnih povjerenika, smatramo da najavljeni prosvjed ima svrhu pritiska s ciljem ostvarivanja boljih pregovaračkih pozicija.
Što se tiče tvrdnji organizatora prosvjeda, radi se o osobnim stavovima pojedinaca bez pravog uporišta i mogućnosti sagledavanja stvarnog stanja stvari, a iznesene tvrdnje su netočne i paušalne.

Tvrdnje oko nedostatne ažurnosti pri donošenju rješenja iznimno su nekorektne i netočne. Zavod i usprkos izazovu prilagodbi nedavnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju bilježi pozitivne pomake u ažurnosti rješavanja predmeta kao i još kvalitetniju podršku korisnicima usluga.

U 2018. godini ukupno trajanje postupka smanjeno je za 28,4 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Bilježi se povećani broj zahtjeva za mirovinska prava, tako da je ukupni broj podnesenih zahtjeva bio 222 863 (8,2% više nego u 2017.) a broj riješenih zahtjeva 229 934 (8,1% više nego u 2017.), od čega je u roku 60 dana riješeno 141 593 (7% više nego u 2017.).

Dakle, iako postoji određeni broj predmeta koji se zbog objektivnih razloga rješavaju u roku dužem od 60 dana (utvrđuju se inozemni staževi, provodi vještačenje i sl.), u 2018. su zamjetni pozitivni pomaci te je prosječno trajanje postupka kod starosnih mirovina ispod 60 dana, što je rezultat poboljšanja u organizaciji poslovanja, modernizacije poslovnih procesa, jačanja informatičke podrške i novih kadrovskih rješenja.

To ne bi bilo moguće da se pozornost ne pridaje kadrovskoj politici i jačanju ljudskih kapaciteta na najvažnijim poslovima. Danas u Zavodu radi 2731 zaposlenik od čega 2022 na temeljnim poslovnim procesima poput poslova ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu, a 709 na potpornim poslovnim procesima. Dakle suprotno tvrdnjama predstavnika Radničkog sindikata tri četvrtine zaposlenih angažirano je na temeljnim poslovnim procesima. Primjerice u Područnoj službi Zavoda u Zagrebu od ukupno 646 radnika, 571 radi na temeljnim poslovnim procesima, što je gotovo 90 posto.

Činjenica je da postoje određeni kadrovski problemi, u smislu težeg pronalaženja educirane radne snage, posebno informatičkog smjera, ali tu Zavod nije izuzet od situacije na tržištu rada i problema koje imaju i drugi poslodavci.

Iz tog razloga se velika pozornost pridaje upravljanju ljudskim potencijalima. Primjerice, prosječna plaća u Zavodu je od svibnja 2017. kada je bila 7.480 kn bruto do ožujka 2019. porasla na 8.235 kn bruto što je porast od 10 posto. Kroz Kolektivni ugovor za HZMO iz siječnja 2018. zaposlenicima su dodatno povećana materijalna prava kao i dani godišnjeg odmora, omogućena mentorstva, dodatak na uspješnost, sufinanciranje sindikalno-sportsko rekreativnih susreta, sistematski pregledi svake dvije odnosno tri godine, itd. Dakle tvrdnje o smanjivanju prava radnika nisu točne.

Što se tiče spomenute primjene Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), sredinom prošle godine radnicima Zavoda je posredstvom neposrednih rukovoditelja kao i informatičkog sustava dostavljena Uputa o primjeni uredbe. Također je imenovan i službenik za zaštitu podataka koji je svim radnicima na raspolaganju za otklanjanje svih nejasnoća oko primjene Uredbe.

Zavod je radi osiguravanja unapređenja i razvoja ljudskih resursa započeo s projektom „Jačanje administrativnih kapaciteta HZMO-a“, korištenjem sredstava Europskog socijalnog fonda kroz provedbu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.“ Svrha projekta je edukacija radnika, čime se omogućuje podizanje administrativnih kapaciteta Zavoda kroz brže i kvalitetnije obavljanje radnih zadataka te pomoći da se Zavod transformira u modernu javnu instituciju, koja će na efikasniji i standardizirani način moći odgovoriti potrebama svojih korisnika.

Vjerujemo da će se po završetku navedenih projekta povećati zadovoljstvo i motivacija radnika, što će ujedno imati značajan utjecaj i na izvršavanje poslovnih zadataka te u konačnici na pružanje usluge korisnicima."
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!