HZZO o lažnom predstavljanju i pokušaju krađe podataka

27.02.2023.

10:43

Autor: M.Š./HRT

HZZO u Mihanovićevoj ulici u Zagrebu

HZZO u Mihanovićevoj ulici u Zagrebu

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje oglasili su se priopćenjem, zbog, kako navode, pokušaja lažnog predstavljanja u ime HZZO-a i pokušaja krađe podataka. 

- Obavještavamo osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da je u nedjelju 26. veljače 2023. godine s lažnih adresa poput info@hzzo-portal.com poslan veliki broj mailova s pokušajem krađe podataka.

Ovim putem Vas upozoravamo kako smo u saznanju da je u tijeku tzv. "phishing" kampanja, odnosno pripremne radnje radi počinjenja prijevare u kojoj se napadači lažno predstavljaju kao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Molimo građane ukoliko su primili bilo koji zahtjev sa sadržajem o "obračunavanju i odobrenom povratu troškova za zdravstvenu zaštitu u iznosu od 116,19 eura" te molbom za "skeniranje QR koda" da ne odgovaraju i da isti zanemare.

Poruku je dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati, a u slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke slučaj treba prijaviti MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/.

Ističemo da HZZO nije građanima slao nikakve poruke o povratu novca na način da je potrebno dostaviti broj bankovne kartice, datum njezina isteka i CVV.

HZZO je poduzeo sve potrebne korake da zaustavi daljnje pokušaje lažnog predstavljanja i pokušaje krađe podataka, navode iz HZZO-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!