14:59 / 30.04.2020.

Autor: HINA/HRT

HZZO osigurao 31,5 milijuna kuna za intervencijsku neurologiju i neuroradiologiju

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao je dodatnih 31,5 milijuna kuna za intervencijsku neurologiju i neuroradiologiju u velikim bolničkim centrima, a u 2020. nastavit će financirati nabavu inzulinskih pumpi i implantata za uho, priopćiio je HZZO.
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao je dodatnih 31,5 milijuna kuna za intervencijsku neurologiju i neuroradiologiju u velikim bolničkim centrima, a u 2020. nastavit će financirati nabavu inzulinskih pumpi i implantata za uho, priopćiio je HZZO .

- Za potrebne intervencijske neurologije i neuroradiologije u velikim bolničkim centrima za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2020. godine HZZO je u okviru izvanlimitinih sredstava (koja se ne uračunavaju u maksimalno utvrđeni iznos sredstava bolničkih zdravstvenih ustanova), osigurao 31,5 milijuna kuna, izvijestili su iz HZZO-a nakon sjednice Upravnog vijeća.

Sredstva su namijenjena zdravstvenim ustanovama KBC Zagreb, KBC Split, KBC Rijeka, KBC Osijek, KBC "Sestre milosrdnice", KB Dubrava i KB Sveti Duh, a omogućit će ispostavljanje računa za mikrokatetere, mikrožice, balon okluzivne katetere, žice vodilje i stent retriver.

Izvijestili su i kako će HZZO i u 2020. godini financirati nabavu inzulinskih pumpi i implantata za uho. Dodaju da će postupak nabave inzulinskih pumpi, čija je procijenjena vrijednost za 2020. godinu 1,5 milijuna kuna s PDV-om, će provesti Klinički bolnički centar Zagreb.

- Isto tako, HZZO će financirati nabavu implantata za uho, uključujući i umjetne pužnice za 2020. godinu te će potpisati Sporazum o zajedničkoj nabavi implantata za uho i sklopiti pojedinačne ugovore s odabranim ponuditeljem, u planiranoj vrijednosti od 8 milijuna kuna za dvogodišnje razdoblje, stoji u priopćenju.

U 2019. godini stopa bolovanja neznatno viša u odnosu na godinu ranije

HZZO je izvijestio kako je u 2019. godini proveo ukupno 8251 kontrolu svojih ugovornih partnera, od toga 7992 kontrole na razini primarne zdravstvene zaštite, 53 kontrole isporučitelja ortopedskih i drugih pomagala te 206 kontrola na razini sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite i razini zdravstvenih zavoda

Dodaju da je prošle godine u provedenim kontrolama, pregledano i 15.968 osiguranika te zaključeno 6.230 bolovanja ili 39 posto kontroliranih. U odnosu na 2018., pregledano je 18,5 posto više osiguranika i zaključeno  36 % više bolovanja.

Ukupna stopa privremene nesposobnosti za rad u razdoblju od siječanj do prosinaca 2019. iznosila je 3,51. dok je u istom razdoblju 2018. iznosila 3,46.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!