HZZO produljio ugovore s privatnim poliklinikama

29.03.2019.

10:56

Autor: Mirela Micek/HRT

default error photo
Nakon što ih liječnik uputi na magnetsku rezonanciju većina pacijenata zna da pregled moraju čekati najmanje pola godine. Druga je opcija naručivanje u privatnoj poliklinici.
Nakon što ih liječnik uputi na magnetsku rezonanciju, većina pacijenata zna da pregled moraju čekati najmanje pola godine. Druga je opcija naručivanje u privatnoj poliklinici.

Bojan Jernej, radiolog i ravnatelj poliklinike Dijagnostika 2000 (Zagreb), kaže kako otprilike 400 pacijenata prođe kroz njihovu polikliniku. S time da imaju jedan ugovor s HZZO-om prema kojemu smiju napraviti oko 80 pretraga preko uputnice. Mogli bi, kaže, napraviti i više - no HZZO im ne želi povećati kvote. Štoviše, privatne poliklinike žale se na pravnu nesigurnost.

Zavod je, umjesto potpisivanja novih ugovora, ove godine produljio lanjske na tri mjeseca. I oni uskoro istječu. Jernej ističe kako zbog pravne nesigurnosti ne mogu planirati na duži rok, ne mogu donijeti odluku hoće li nabaviti novu opremu, zaposliti liječnika ili primjerice inženjera medicinske radiologije - jer nemaju tu sigurnost.

U Hrvatskoj je u privatnom zdravstvu zaposleno oko 11.000 zdravstvenih djelatnika, među kojima 100 liječnika. Provedu oko tri milijuna postupaka, posjeduju 17% ukupne dijagnostičke opreme. Iz privatnih izvora potječe 13 % ukupnog ulaganja u zdravstvu, a istodobno je samo 3,5% zdravstvenog proračuna usmjereno u privatne sektore. Sve to najviše svakodnevno osjete pacijenti.

Bojan Jernej tvrdi da privatnici imaju mogućnost napraviti više na uputnice HZZO-a, ali nemaju ugovore.

- Mogli bismo sigurno smanjiti liste čekanja za barem jednu trećinu, ako ne i više - poručuje.

Pregled magnetskom rezonancijom jedan je od najučinkovitijih načina dijagnosticiranja zdravstvenih problema. Od 2018. HZZO je sklopio ugovor o obavljanju te pretrage s pet privatnih poliklinika u Zagrebu, jednom u Zaboku, Čakovcu, Karlovcu, Puli, Šibeniku te dvije u Splitu.

- Prve cijene koje su uopće određene za magnet, a mi smo prvi magnet imali prije 22 godine, odredila je Liječnička komora i iznosila je 1800 kuna po magnetu. Poslije je ta cijena pala na 1600, a mi privatnici ih danas radimo za 1200 kuna. HZZO nama plaća samo 700 kuna. Ta cijena je stvarno ispod realne, s time da istu cijenu plaća i bolnicama, ali je velika razlika sljedeća - HZZO kod nas za 700 kuna dobije kompletnu uslugu, a u bolnici se mora kupiti aparatura koja je strahovito skupa, magnetska rezonanca je oko milijun eura, mora se platiti liječnik specijalist, dva inženjera, tajnica, čistačica i sve ostalo. To se sve u privatnome dobije besplatno - uvjerava Jernej.

Sinergijom javnoga i privatnog zdravstva može se istim sredstvima dobiti kvalitetnija i dostupnija zdravstvena usluga. U konačnici, pacijentu nije važan vlasnik ustanove, važno je da sustav funkcionira. Važna je dostupnost, obuhvatnost i kakvoća zdravstvene usluge.

- Ljudi se boje privatizacije zdravstva, ali to nije privatizacija zdravstva u onom smislu u kojem je možda u Americi, gdje bolestan čovjek leži na cesti zato što nema osiguranje. Kod nas će uvijek ostati osnovno osiguranje za sve, to vjerujem duboko. Znači, trebalo bi napraviti košaricu osiguranja, da se zna da je nešto pokriveno za sve, a sve ostalo je nadogradnja - poručuje Jernej.Ugovori HZZO-a s privatnim poliklinikama istječu s idućim tjednom, 31. ožujka. Dr. Veronika Laušin, zamjenica ravnatelja HZZO-a izjavila je jutros za rubriku "Imam problem" emisije "Dobro jutro, Hrvatska" da su privatnim poliklinikama već poslane upute jer je Upravno vijeće HZZO-a ovaj tjedan donijelo odluku da se nastavlja ugovorni odnos pod istim uvjetima kao što je bilo prva tri mjeseca.

Obavijesti o broju i vrsti postupaka su, kaže, poslane danas i jučer, i oni mogu nastaviti raditi kao što su dosad. Misli pritom na privatne poliklinike koje rade na smanjenju listi čekanja, odnosno koje su ugovorene za određene postupke.

Ugovor ostaje na rok od godine dana, a jedan od prigovora je da bi trebao trajati dulje.

Evo što na to kaže Laušin: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!