16:23 / 18.03.2020.

Autor: P.F./Hina

HZZO: Profesionalna bolest neće biti priznata svim oboljelima od koronavirusa

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Priznavanje profesionalne bolesti u nadležnosti je Službe za medicinu rada HZJZ-a, koja svaki slučaj vještači u skladu s pravilima struke ovisno o medicinskoj dokumentaciji i profesionalnoj ekspoziciji.
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pojasnio je da prema izmijenjenom Pravilniku neće svim zaposlenim osiguranicima oboljelima od koronavirusa biti priznata profesionalna bolest, odnosno pravo na isplatu pune naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.

- Koronavirus - 15 najčešćih pitanja i odgovori na njih
- Koronavirus - zašto je bitno držati distancu
- 113 za informacije o koronavirusu, telefoni za psihosocijalnu podršku

Najnovije današnje vijesti o zarazi koronavirusom pročitajte ovdje.

Izmjenama Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti, koje je donijelo Upravno vijeće HZZO-a, predviđena je mogućnost ostvarivanja prava temeljem priznate profesionalne bolesti, ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka zarazne bolesti.  

Priznavanje profesionalne bolesti u nadležnosti je Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja svaki pojedini slučaj vještači u skladu s pravilima struke ovisno o medicinskoj dokumentaciji i profesionalnoj ekspoziciji, izvijestio je HZZO.

Navode kako se prema Zakonu o listi profesionalnih bolesti takvim bolestima smatraju zarazne bolesti uzrokovane ekspozicijom u radu u djelatnostima gdje je dokazan povećan rizik zaraze.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!