17:46 / 23.09.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

HZZO uvrstio na listu nove lijekove za liječenje cistične fibroze

HZZO uvrstio na listu nove lijekove za liječenje cistične fibroze

HZZO uvrstio na listu nove lijekove za liječenje cistične fibroze

Foto: Ilustracija/Josip Regovic / Pixsell

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na Osnovnu listu lijekova uvrstilo je lijekove Orkambi, Kaftrio i Kalydeco za liječenje cistične fibroze kod bolesnika kojima je potvrđena bolest i određene genske mutacije.

Odluka je donesena nakon niza apela Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze koji su tražili uvrštavanje Kaftrija, Kalydeca i Orkambija na osnovnu listu, ističući da će ti novi lijekovi omogućiti mirniji život za 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj.

Novi lijekovi bit će stavljeni na listu 15. listopada, priopćeno je iz HZZO-a.

HZZO nastavlja financirati rad pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije

Na sjednici Upravnog vijeća je donesena i odluka da će HZZO i nadalje financirati rad doktora medicine bez specijalizacije, u cilju zapošljavanja što većeg broja doktora medicine u zdravstvenom sustavu.

Stoga je donesena odluka o izboru doktora medicine bez specijalizacije kojima će se financirati rad pod nadzorom u 2021. godini, te su u prijedlog Liste prvenstva uvrštena 292 kandidata.

Također se nastavlja i financiranje rada pripravnika doktora medicine i magistara farmacije za koje će se financirati pripravnički staž na temelju javnoga natječaja iz 2021. te su u sustav financiranja pripravničkog staža uvrštena ukupno 32 kandidata, 28 doktora medicine i četiri magistra farmacije.

Nakon provedenih natječaja, ugovorne zdravstvene ustanove i drugi ugovorni subjekti HZZO-a sklopit će ugovore o radu s odabranim kandidatima, na osnovi kojih će HZZO u najkraćem roku sklopiti ugovore o financiranju s ugovornim zdravstvenim ustanovama i drugim ugovornim subjektima HZZO-a, navodi se u priopćenju.

Udruga oboljelih od cistične fibroze pozdravila odluku HZZO-a

Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze pozdravila je odluku Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

- Sretni smo što će 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj konačno mirnije živjeti , komentirao je odluku Tomislav Levak, 31-godišnji predsjednik udruge, zahvalivši svima koji su im kroz višemjesečnu kampanju Kaftrio udah života pomogli da dođu do cilja.

Današnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a prethodila je pozitivna odluka Povjerenstva za lijekove HZZO-a s početka mjeseca, nakon što su prvotne tri sjednice održane bez konkretnih odluka o uvrštavanju lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na Osnovnu listu (11. svibnja 2021., 8. lipnja 2021., 6. srpnja 2021.). Proteklog ljeta podršku borbi oboljelih dali su i premijer Andrej Plenković te Ministarstvo zdravstva.

Udruga podsjeća da već svi oboljeli od cistične fibroze u Hrvatskoj već godinama muku muče s iscrpljujućim terapijama koje u principu liječe samo simptome bolesti.

Prosječni životni vijek oboljelih je između trideset i četrdeset godina, a ovim revolucionarnim lijekovima on se, kažu u udruzi, može značajno produžiti uz poboljšanje i olakšavanje dnevne rutine.

Gušenje u kašlju, iskašljavanje krvi, problemi s probavom i sinusima, otežano disanje te kronične prehlade i upale pluća samo su neki od simptoma s kojima se bore oboljeli, od novorođenčadi do srednjih godina. Život s ovom smrtonosnom bolesti karakterizira stvaranje gustog, ljepljivog sekreta na svim žlijezdama s vanjskim izlučivanjem te, da bi preživjeli, svaki dan moraju obaviti četiri do šest inhalacija. Uz to, uzimaju gotovo trideset tableta na dan i strogo brinu o prehrani jer svako odstupanje dovodi do dodatne progresije bolesti te može završiti preranom smrću.

Dosad im je zadnja šansa za produljenje života bila izrazito skupa transplantacija pluća, često u inozemstvu, kojom se dobiva tek nekoliko godina, kažu u udruzi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!