18:06 / 06.07.2019.

Autor: Ivica Grudiček/I.H./HRT

I bespilotnim letjelicama protiv pljačkaša polja

-

-

Foto: - / -

Policija je pojačala i dnevne i noćne ophodnje, a u nadzoru polja koristit će se i bespilotne letjelice. Poljoprivrednici se nadaju da će jača policijska kontrola koliko-toliko suzbiti krađe na međimurskim poljima.
Policija u Međimurju napokon je odlučila obračunati se s pljačkašima polja koji su u posljednje vrijeme sve bezobzirniji. Lopovi tijekom noći s polja odnesu urod, brzo sve prodaju, pa je krađu teško dokazati. Usto, mnogi i ne prijavljuju krađu jer se naknada štete do tisuću kuna - mora utjerivati privatnim tužbama.

Policija je pojačala i dnevne i noćne ophodnje, a u nadzoru polja koristit će se i bespilotne letjelice.

U samo nekoliko dana lopovi su iskopali i odnijeli stotine kilograma krumpira Lea Hermana. Bio je i fizički napadnut.

- Ja sam došao automobilom da ih potjeram, malo su se maknuli, ali uzeli su kamenje i bacali prema meni - rekao je.

Policija je uhitila počinitelje, napisano je dvadesetak prijava, ali državno je odvjetništvo svaku odbacilo.

- Cijelu sam zimu hodao davati izjave i na kraju to je sve odbačeno. Frustriran sam - dodaje Herman.

Svake godine ista priča - svjedoče belički poljoprivrednici. Kradu se krumpir i luk, a šteta je višemilijunska.

- Krađe su sve veće i šteta je sve veća, ne kradu samo Romi, ali najveći je problem s romskom populacijom - kazao je Damir Mesarić.

Iz Vijeća romske nacionalne manjine osuđuju krađe, ali smatraju da se ponovno etiketira Romea. Traže da se kazne krivci, a ne cijela zajednica.

- Poruka je Romima da to ne čine, ali i poruka većinskom narodu da ne upire u nas Rome jer i s druge strane ima lopova koji kradu - poručuje Matjaš Oršuš iz Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

A kako bi lopovima stala na kraj, policija je uključila interventne snage, motocikle i bespilotne letjelice. Danju i noću.

- Dokazati nekome da je počinio krađu poljoprivrednih proizvoda praktički je nemoguće ako ga ne zateknete na mjestu počinjenja - dokazati da je krumpir ili paradajz s tog polja nemoguće je bez dokaza - rekao je načelnik policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević.

Poljoprivrednici se nadaju da će jača policijska kontrola koliko-toliko suzbiti krađe na međimurskim poljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!