I dalje se lome koplja o (ne)radu nedjeljom

22.07.2021.

20:38

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/I.B./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Oko rada trgovina nedjeljom i dalje se lome koplja. Prema Vladinu prijedlogu, od iduće godine one bi mogle raditi tijekom 16 udarnih vikenda. Predviđeno je to izmjenama Zakona o trgovini o kojem se raspravljalo i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Za 1.500 radnika poznatog križevačkog trgovca nedjelja je dan za obitelj i odmor. Tako će i ostati unatoč mogućnosti rada 16 nedjelja u godini.

- I ti trgovci kod moje konkurencije su zaslužili biti nedjeljom sa svojom obitelji za ručkom, tu je bit svega, može se, neće se dogoditi ništa, neće pasti BDP, ako netko i otpusti radnika taj će brzo naći posao jer na tržištu dobrih radnika nema, ističe predsjednik Nadzornog odbora KTC-a Ivica Katavić.

Vlasnici šoping centara ograničavanje rada smatraju narušavanjem poduzetničke slobode koja će im promet smanjiti za 20-tak posto.

- Većina poslodavaca u trgovini nikada ne opterećuje radnika više od dvije nedjelje na mjesec i velika većina plaća iznad prosječne plaće, 50 posto iznad hrvatskog prosjeka dok oni koji zagovaraju zabranu rada su bili oni koji su radnicima plaćali minimalac, kaže direktor Westgatea Denis Čupić.

U sektoru trgovine zaposleno je oko 207 tisuća radnika, većinom žena koje priželjkuju neradnu nedjelju.

To je pravo na dokolicu i da smo oslobođeni trčati žurno u trgovine i da ne robujemo interesima krupnog kapitala i trgovine koji na taj način gledaju što više zaraditi, a za čovjeka ih doista nije briga, smatra predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Nedjelja je nekima dan odmora, nekima donosi dobru zaradu. Interese je teško pomiriti, no Vladin je argument da većina građana priželjkuje zabranu rada.

- Više od polovice ispitanika slaže se da je rad nedjeljom disfunkcionalna društvena pojava i da nije dobar, a čak dvije trećine izabire posao s neradnom nedjeljom pa makar i po cijenu nešto niže plaće, ističe ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Ni Crkva ne podupire pretjerani konzumerizam.

- Kako ljudi misle na ono što nas poziva papa Franjo da ćemo utjecati, u pozitivnom smislu, na spriječavanje klimatskih promjena, a da nećemo promijeniti stil i način života i razmišljanja o konzumerizmu, proizvodnji i ostalom, ističe rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić.

Liječnici, vatrogasci, vozači, turistički djelatnici rade nedjeljom, no to se regulira kolektivnim pregovaranjem. Mnogi se pitaju- zašto mijenjamo Zakon o trgovini kad je sve moguće definirati radnim zakonodavstvom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!