I treći dan se nižu reakcije na preuzimanje Fortenove

05.11.2022.

19:12

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT

Nižu se reakcije na preuzimanje većinskog udjela u Fortenovi

Nižu se reakcije na preuzimanje većinskog udjela u Fortenovi

Foto: Dnevnik / HTV

Već treći dan pljušte reakcije na vijest o preuzimanju većinskog udjela u Fortenovi. Transakcija kojom je 43,4% udjela u bivšem Agrokoru od ruskog Sbarebanka kupio Saif Al-ket-bi, ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata se provjerava jer postoje sumnje da je provedena nezakonito i protivno sankcijama nematnutim Rusiji.

Kako je većinski udio u Fortenovi na kraju završio u rukama arapskog ulagača - iznenadilo je i Upravu tog društva i Vladu RH. No premijer Andrej Plenković smiruje situaciju i ističe da je najvažnije da kompanija, koja u svom sastavu ima poljoprivredna poduzeća, prehrambenu industriju i maloprodajni lanac - i dalje funkcionira.

- Ovdje govorimo o nekoj operaciji koja se odvila bez našeg znanja i van domašaja naše nadležnosti. Sad ćemo vidjeti što se tu dogodilo. Pitali su Nizozemce, oni kažu da ne znaju, rekao je premijer Andrej Plenković.

Vlada je imenovala skupinu na čelu s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova koja će proučiti sve okolnosti operacije, kao i to zašto su mirovinski fondovi od toga odustali u posljednji trenutak.

- Moramo razumjeti zašto je netko abortirao operaciju dva dana prije isteka roka. To se dogodilo sve manje više u četvrtak i petak prošlog tjedna. Meni je jako neobično da netko u jedan dan, dođe i istrese toliku količinu novaca najedanput, last minute, ne znam koliko para morate imati pa da vam nije problem preko noći reći "OK ovi su odustali, ja ću platiti", rekao je premijer Plenković.

Arapski investitor već je pisao premijeru, zasad nema najave susreta.

- Daleko smo mi od susreta s bilo kim, moramo utvrditi istinu i činjenice.

Oporba smatra je uzrok ove situacije loš Lex Agrokor.

- Jedan neodgovoran rad, koji uopće nije razmišljao o svojim posljedicama je danas došao na naplatu. Samo jedna ironija, o tome hoće li preuzeti udio u Fortenovi i hoće li se to nekome dopustiti u ovom trenutku ne odlučuje niti jedno tijelo na području Republike Hrvatske, odlučuju Nizozemci, kazao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a. 

Dario Hrebak
pak da su se izbjegavala jasna pravila Hrvatske i Europe.

- Tu se sad stvara jedan dojam kako je moguće da netko kao fizička osoba uplati 500 milijuna eura. Gdje god se ta transakcija dogodila, svejedno je, a da mi ne znamo ništa o tome u smislu transparentnosti te procedure. Dakle, takav kapital nije dobrodošao u Hrvatsku, pogotovo ne u kompaniju koja je strateški važna za RH, neovisno što se nalazi u privatnom valsništvu, izjavio je Dario Hrebak, saborski zastupnik (HSLS). 

Oči su uprte u Fortenovu jer ta je kompanija važna za hrvatsko gospodarstvo.

- Fortenova je strateška kompanija, znamo svi koliko je truda uloženo 2017. godine u spašavanje te kompanije, koja je iznimno značajna za hrvatsko, hrvatsko gospodarstvo, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Ekonomski stručnjak Andrej Grubišić smatra da će najvažnije biti kako će se na tu transakciju gledati - kroz prizmu sankcija.

- Mi nemamo puno iskustva s tim. Štoviše oni koji su propisali te sankcije također stječu prva praktična iskustva, pa ne treba iznenaditi da netko ima različite interpretacije i tumačenja određenih stavki u tim sankcijama, jer po prvi puta sada imamo neke transakcije koje treba testirati jesu li ili nisu u skladu s propisanim sankcijama. Ako politika odluči da će se napraviti izuzetak, izuzetak će se i napraviti, jer politika je i nametnula sankcije, kazao je Andrej Grubišić, ekonomski stručnjak.

U danima koji dolaze ključno će biti pitanje jesu li transakcijom prekršena pravila europskog sankcijskog režima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!