"Huliganizam kao koncept otpora i globalizaciji i državi"

16.09.2023.

14:05

Autor: HRT/IMS/Studio 4/V.B.

Gordan Malić, politički analitičar

Gordan Malić, politički analitičar

Foto: HRT / Studio 4

Zbog neprimjerene zastave na stadion Rujevica kada je Hrvatska nogometna reprezentacija igrala prošli tjedan protiv Latvije, a riječ je o zastavi s ustaškim obilježjima i dalje strahujemo od drakonske kazne UEFA-e. 

Tjedan prije slučaj srpskog glumca Sergeja Trifunovića koji se našao u sukobu sa splitskom policijom opet je u javnosti na površinu isplivala teza i optužba spomenutog glumca da je Hrvatska ustaška tvorevina barem represivni aparat. Zašto se Hrvatska više od 30 godina od neovisnosti svako malo optužuje i povezuje s NDH-a tvorevinom i tko profitira od takvih pokušaja u Studiju 4 odgovorio je Gordan Malić politički analitičar.

- To je karakteristično za odnos društva i države prema navijačkoj subkulturi svugdje. Nažalost, naši navijači su se inspirirali na tradiciji navijanja u Velikoj Britaniji, tamo su navijači proslavili huliganizam kao koncept otpora i globalizaciji i državi, pa i svojim klubovima. Recimo navijači Chelseaja na koje se BBB-ovci često pozivaju, su na razne načine provocirali novog vlasnika kluba Romana Abramoviča koji je židov i po Europi pronosili nacističke simbole. Chelsea nije kažnjen zbog toga jer su to Britanci koji imaju puno više utjecaja u UEFA-i nego mi.

Uvijek ćete, dodaje, imati pokušaje navijačke subkulture, odnosno plemena da se na taj način pošalje neka poruka pobune.

- Postoje brojne frakcije i unutar navijačkih skupina. Toga ima gotovo u svima navijačkim grupama. U Hrvatskoj imate militantne nazive i to je još uvijek europski problem i ne trebamo to pretvarati u svoj problem pogotovo ako su u pitanju trojica. Onoliko koliko ima filonacizma u Europi, toliko ga ima u Hrvatskoj, samo malo manje, kaže Malić.

Pogledajte više:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!