19:30 / 20.01.2021.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/IMS/HRT

I hrvatske umjetnice o seksualnom zlostavljanju

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović za silovanje optužila jednog uglednog profesora i redatelja, na Facebook stranici #Nisamtražila povezale su se umjetnice sa sličnim iskustvima iz mnogih zemalja u okružju. Među njima i mnoge hrvatske umjetnice.
Nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović za silovanje optužila jednog uglednog profesora i redatelja, samo nekoliko sati od te objave, na Facebook stranici #Nisam tražila povezale su se umjetnice sa sličnim iskustvima iz mnogih zemalja u okružju. Među njima i mnoge hrvatske umjetnice.

-
Nevjerojatan stid sam osjećala, mrzila sam samu sebe, osjećala sam se krivom jer se nisam uspjela obraniti od napada - napisala je, među ostalim, Milena Radulović, nakon čega su u samo nekoliko sati pod heštegom #nisamtražila i #nisisama počela pristizati brojna potresna svjedočanstva o seksualnom uzmemiravanju i neprimjerenom ponašanju.

Glumica Marijana Mikulić kaže da se "dogodilo i na probama i  na snimanjima da netko nekoga potapša po dupetu"

- Ja sam otvorenih vidika, 'ko voli nek izvoli. Ali ta hihotanja i podržavanje takvih situacija, dovodi u situaciju nas, kojima to nije ugodno i koji to ne podržavamo, da nas se proglašava puritankama, konzervama, kazala je Mikulić.Glumica Lada Bonacci kaže da je u Zagrebu ideja da "studenta treba slomiti da bi se s njime moglo raditi".

- Kad odeš van, shvatiš da je to potpuno suludo i da je to nasilje. Nasilje je dio našeg folklora bilo ono spolno ili psihičko, kazala je.

Uz sarajevsku i beogradsku, i zagrebačka akademija dramskih umjetnosti javno je pozvala sve sadašnje i bivše studentice i studente da prijave slučajeve zlostavljanja s porukom da nikad nije kasno i da žrtve za to nisu krive.

- Osjećam sram što sam dio sustava koji je dopustio da se dogodi, ono što se po svoj prilici dogodilo. Učinit ću sve, jer je to moj posao, da barem sada stanemo na kraj takvim situacijama, naglašava Franka Perković Gamulin, dekanica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Konkretna imena i prezimena zlostavljača hrvatske umjetnice, čini se, još nisu spremne reći. No sama činjenica da je u porastu broj svjedočanstava o kontinuiranom verbalnom zlostavljanju i seksualnom uznemiravanju, jasan je znak za uzbunu.

- Vrijeme je da tome kažemo stop. Vrijeme je da prestane ta vrsta diskriminacije. S druge strane, zašto do sada nitko ništa nije rekao? Pa nije zato što su to žene kojima su slomljene duše i ta vrst okrivljavanja koje one doživljavaju nije fer niti korektna, kazala je redateljica Anica Tomić.

I brojni muški umjetnici podržali su javno svoje kolegice u borbi protiv zlostavljanja i omalovažavanja kojima su godinama izložene, a dio njih opisao je vlastita neugodna iskustva. Ono što je sigurno jest da je nasilje sveprisutno, a mnogi njegovi oblici nerijetko se toleriraju ili negiraju pritom obeshrabrujući žrtve da istupe i izbore se za promjenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!